11.09.2024.

12:52

Foto: Goran Đukanović

Zabava

Film sa Žarkom Lauševićem srpski kandidat za Oskara! Evo koji su sve filmovi bili u konkurenciji

Filmski centar Srbije saopštio je da je glasanjem žirija odlučeno da ostvarenje "Ruski konzul" brani boje naše kinematografije u Holivudu.

Reč o je o filmu reditelja Miroslava Lekića u kojem je slavni Žarko Laušević ostvario svoju poslednju ulogu na velikom platnu.

Selekciona komisija za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar u sastavu: Dimče Stojanovski, predsednik, Biljana Maksić, Darko Bajić, Dejan Dabić, Božidar Zečević, Đorđe Milosavljević i Miloš Janković, donela je odluku o izboru srpskog kandidata za 97. dodelu nagrade Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke Oskar u kategoriјi za naјbolji međunarodni film.

Informer

 

Tajno glasanje završeno je u prvom krugu i rezultati glasanja su:

"Ruski konzul", Miroslava Lekića - 9 glasova

"Za danas toliko", Marka Đorđevića - 7 glasova

"Radnička klasa ide u pakao", Mladena Đorđevića - 3 glasa

"Nedelja", Nemanje Ćeranića - 2 glasa

Informer

 

Na osnovu rezultata glasanja film "Ruski konzul" Miroslava Lekića izabran je za srpskog kandidata za nagradu Oskar.

Poznato je da je ovaj film reditelj Miroslav Lekić snimio po romanu Vuka Draškovića, te da je u priči o odnosu Srba i Albanaca na Kosovu okupio veliku glumačku ekipu sastavljenu od značajnih imena. Politička i društvena drama prati sudbinu srpskog doktora - psihijatra Iliju Jugovića (Nebojša Dugalić) koji nakon iznenadne smrti pacijentkinje u Beogradu, po kazni partije, odlazi na Kosovo, u Prizren. Tamo je dobio posao lekara opšte prakse u lokalnoj bolnici, gde je upoznao profesora istorije Ljuba Božovića (Žarko Laušević), koji je umislio da je izvesni "Ruski konzul".