12.09.2024.

14:03

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Zabava

"Plašim se da će se Jasenovac ponoviti"! Lordan Zafranović o najstrašnijem ustaškom zločinu: "U komunizmu je bio tabu tema zbog bratstva i jedinstva"

Od osamdesetih godina čeka na film "Djeca Kozare" i sa velikom upornošću je stigao do osam sati snimljenog materijala koji sada treba da pretvori u dva - dva i po sata igranog ostvarenja.

Još uvek se ne zna kada će se tačno prikazivati i na koji način, ali ova tema već je probudila veliku pažnju javnosti. 

U intervju za RTS Lordan je govorio o ovoj opštirnoj temi koja ga je inspirisala da snimi film. Na pitanje da li je uspeo u punoj meri, u kojoj je želeo da ispriča ovu priču, on je rekao:

Informer

Snimanje filma "Djeca Kozare"

- Prošlo je 80 godina, možda i više. To je ostalo da se u to ne dira zbog odnosa među tim republikama i posebno u dobu komunizma je to bila tabu tema jer je dovesti u pitanje nekog od tih nacija značilo je razbijanje bratstva i jedinstva. A i to se i dalje nastavilo, uvek ima neki razlozi koji kriju da se to ne otkriva, a s druge strane ta bratska propaganda radi na svemu onome da se ponovo desi to isto. Ja se strašno plašim da će se ponoviti jer ponovilo se za 90-te godine gotovo na isti način, gotovo po istom scenariju. Tako da je ovo moj neki obračun s njima, dosta žestok, ali to nije samo film, to nije to istorijski film, taj film komunicira sa vremenom danas, šta je danas to zlo, odakle ono dolazi i kakve su opasnosti od njega sada - rekao je reditelj u intervjuu za RTS.

Informer

Snimanje filma "Djeca Kozare"

Lordan je početkom godine govorio da o Jasenovcu nije mnogo znao jer se to skrivalo u doba komunizma.

Informer

 

- Mi o Jasenovcu nismo imali pojma. Komunistička vlast je zbog bratstva i jedinstva to skrivala i ja sam slučajno došao do tog područja. Snimali smo dokumentarac i ušao sam u taj logor. Sedam, osam dana smo bili bolesni od svega toga što je čovek tamo počinio. Radio sam tada "Muke po Mati", socijalne filmove i onda sam rešio da moram da stavim film u službu istraživanja tog zla, jer nema druge teme. I onda je počela mučna i opasna igra sa tom temom jer su razne strane imale potpuno suprotno stanovište - objasnio je reditelj u jednom od razgovora za Sputnjik.