20.09.2024.

12:41

Foto: Zoran Sinko

Zabava

Biografija Radmile Živković: Briljirala je u ulogama na filmu, pozorištu i televiziji, a ovo je njena životna priča

Radmila Živković rođena je u Kruševcu 14. januar 1953. godiner. Bila je srpska je filmska, pozorišna i televizijska glumica.

Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a karijeru je počela krajem šezdesetih, da bi otad igrala u nekoliko desetina filmova. Najpoznatiji među njima su "Naivko", "Sabirni centar", "Mrtav ’ladan" i "Polažajnik". Poznata je i po ulogama Đilde u TV seriji "Srećni ljudi", "Jovanke Ljutić" u "Stižu dolari", ali i po "Ulici lipa", gde je igrala glavnu ulogu.

Informer

 

Živkovićeva je svakako najpoznatija kao tetka Doka u velikom bioskopskom hitu Zona Zamfirova. Ovde je pokazala izvanredne komičarske veštine i ostavila nezaboravnu repliku: "A ti kučko! Sk ćeš d’ izedeš golem ćutek!"

Kao pozorišna glumica ostvarila je uloge na scenama Ateljea 212, Pozorišta na Terazijama, u Zvezdara teatru, a 20 godina je bila član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Vlasnica je nagrade "Milivoje Živanović", a najveći uspeh u karijeri zabeležila je 6. februara 2005. godine, kada joj je uručena nagrada "Žanka Stokić" koju su pre nje dobile Svetlana Bojković i Milena Dravić. Ovo prestižno priznanje dobila je za ulogu Živke Popović u predstavi Gospođa ministarka u režiji Jagoša Markovića, koju sa uspehom igra na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Informer

 

Februara 2023. dodljen joj je Sretenjski orden drugog stepena.

Iz braka sa snimateljem Predragom Bambićem ima ćerku Bojanu, takođe glumicu. Bojana je rođena 10. oktobra 1981. godine i još kao tinejdžerka se zainteresovala za glumu. S majkom se pojavila u fil­mu "Zo­na Zam­fi­ro­va", po­tom u pred­sta­va­ma "Ko­šta­na" i "Gospođa mi­ni­star­ka".

Iako se Radmila, kasnije udala za Dragana Mihajlovića, sa prvim mužem Predragom Bambićem ostala je u dobrim odnosima zbog ćerke.