24.09.2024.

11:25

Foto: Tanja Andric

Zabava

Potresne reči Buleta Goncića, u sali jauci: "Radmila Živković je završila na nebu glume!"

Glumica Radmila Živković preminula je 20. septembra u 72. godini u Beogradu.

Čuvena dramska umetnica biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana, a komemoracija u njenu čast održana je u Narodnom pozorišitu, čija je prvakinja Drame bila godinama.

Među onima koji su se oprostili od Živkovićeve, jeste i upravnik Svetislav Bude Goncić.

Rada nije bila obična glumica, sva vrata su joj odmah otvorena zbog svog talenta i nesvakidašnjosti… Završila je na nebu glume, svetlo koje će zauvek obasjavati naše pozorište. Razgranuće mrak svaki put kada se podignu zavese na sceni, obasjavajući igru, umetnost, život. Njen dar je odmah bio prepoznat, igrala je mnoge uloge, sve više obasjavajući naše scene - rekao je Bule, pa dodao:

Informer

 

Njen dar je nesumnjivo prepoznat od svih kolega, a najviše publike. Svetlo Rade Živković se nikada nije ugasilo i nikada nije trepnulo u sumnji pred mrakom. Njena najveća snaga bila je istina, beskompromisna i snažna, koja je njenoj izuzetnoj kreativnosti davala težinu i jedinstven glumački izraz, koji se ne može naučiti. Ili imaš ili nemaš. Upravo ono što je najhumanije u čoveku, Rada je imala. Raskošan i veliki, njen dar nije imao šta da dokazuje. Nije imao potrebe da bilo koga dokazuje. Upravo u vremenskoj vertikali, u kojoj se svetlo stalno bori sa tamom predsrasuda, sa maglom zavisti, koprenom podsmeha, tugom gluposti i mrakom neznanja - Rada je putovala i jasno pokazivala put kao kada povezuje sokratovske sumnje koje muče čovečanstvo i dan- danas, sa neodumicama mogućnosti.