Autor: S. Kostić

25.09.2024.

11:46

Foto: ATAIMAGES/Wikipedia

Zabava

"Bilo je krajnje vreme da se snimi serija o Ivi Andriću"! Tihomir Stanić za Informer otkrio o kojim još slavnim piscima priprema projekte

Prvi put je to bilo u filmu "Znakovi" (1995), Zatim u filmu "Lajanje na zvezde" (1998), a onda i u filmu "Proleće na poslednjem jezeru" koji je snimljen 2020. godine.

Poznati glumac je tu čast dobio i četvrti put u seriji "Nobelovac" koja će premijerno početi sa emitovanjem od 5. oktobra na RTS.

Sa Tihomirom Stanićem smo porazgovarali na Zlatiboru gde je nedavno završen prvi po redu Nacionalni festival filma i televizije.

Informer

Tihomir Stanić

Tom prilikom sa glumcem smo popričali o mnogim detaljima vezanih za seriju "Nobelovac", a otkrio nam je i koje nove projekte sprema.

- Sedam godina smo pripremali seriju "Nobelovac". Prošle godine u septembru smo počeli snimanje. Prva epizoda serije je pretpremijerno bila prikazana na Sarajevo film festivalu, a zatim i ovde na Zlatiboru. Videćemo u kojoj meri će publika prihvatiti tu priču, koliko će biti zanimljivo i gledano. Po dosadašnjoj reakciji publike ja sam lično zadovoljan. Napravili smo ono što smo planirali - kaže Stanić za Informer i dodaje da je naš slavni pisac Ivo Andrić zaslužio seriju o svom životu:

Informer

Ivo Andrić

Bilo je krajnje vreme da se u ovom obilju programa i serija o raznim ličnostima sa margine, subkulture i raznih društvenih sfera, pozabavi i značajnim ličnostima naše istorije i naše književne i kulturne scene. Već sam počeo da pripremam seriju o Milošu Crnjanskom, pišemo scenario uveliko. Isto tako krenuli smo u istraživnaje i rad na seriji o Meši Selimoviću. Nadam se da ću uspeti da taj triptih nekako uobličim, a da će uspeh ove serije otvoriti vrata i ovim serijama koje nameravam da snimam. U tim projektima bih isto glumio Andrića jer je Ivo sa svim tim ličnostima imao dodirnih tačaka i susretanja tokom života.

Informer

Miloš Crnjanski

Tihomir kaže da mu snimanje serije "Nobelovac" u kojoj se potpisuje i kao režiser, autor i scenarista, nije palo nimalo teško i da je uživao svake sekunde.

Informer

Tihomir Stanić kao Ivo Andrić

- Radili smo sa velikom radošću, a prepreke kojih je bilo lako smo savladavali. Nisam sam režirao tu seriju već uz pomoć mog velikog priajtelja i saradnika Boriše Simovića. On je koreditelj, zajedno smo to režirali. Saradnici na scenariju su Ivan Milisavljević i Jelena Mijović. kreatori serije smo dr Vladimir Roganović, Ivan Milisavljević i ja. Dugo sam u ovom poslu i poznajem mnogo ljudi, tako da sam zahvaljujući iskustvu izabrao dobre i prave saradnike za ovaj projekat  i znao sam šta mogu da očekujem. Ako nešto ne bue valjalo u ovoj seriji onda sam kriv ja, a ako sve bude bilo dobro, onda smo svi zaslužni za to - kaže Stanić.