27.09.2024.

14:30

Foto: shutterstock/Informer

Zabava

Beogradski sajam knjiga od 19. do 27. oktobra, zemlja gost Kuba

Predsednik Odbora Sajma knjiga, akademik Dušan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini grada da je sajam "jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji".

Prema njegovim rečima, prošle godine je bilo skoro 200.000 posetilaca, a na 67. Sajmu knjige se očekuje približan broj, uz oko 400 izlagača.

Informer

Dušan Kovačević

- Lepi su dani kad dođete na sajam i vidite hiljade mladih ljudi koji kupuju knjige - naglasio je Kovačević.

Ambasador Kube Lejde E. Rodriges Hernandes se zahvalio Ministarstvu kulture Srbije i organizatorima sajma na odluci da njegova zemlja bude počasni gost, dodavši da je čast učešće "na velikom i značajnom sajmu knjige, ne samo za Srbiju".

- Učešće Kube govori o visokom stepenu odnosa Srbije i Kube, koji su tradicionalno prijateljski i sve bolji. Knjiga je važna stvar u životu mnogih Kubanaca i Srba. Na Kubi je sajam knjiga nacionalni praznik, a knjiga je kao velika misterija koju treba da odgonetnemo svakog dana - naveo je Hernandes.

Informer

 

Prema njegovim rečima, delegaciju Kube činiće kubanski ministar kulture, direktor Kubanskog instituta za knjigu, kao i neki od najrenomiranijih pisaca i pesnika, i predstavnici izdavačkih kuća.

Umetnički direktor Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Sanja Milić je najavila da će inostrani gosti sajma biti pisci Nataša Rogelja iz Slovenije, David Unger iz Gvatemale i Sjedinjenih Država, i Britanac Toni (Tony) Parsons.

Milić je rekla da će sajam imati programske celine "Hiljadu zašto", koja je posvećena književnosti za decu i mlade, "Pesme sunca" posvećenu poeziji, "Atlas opisan nebom" posvećenu piscu Goranu Petroviću (1961-2024), kao i tematsko "Sumnjivo lice", nazvanu po komediji Branislava Nušića.

Informer

 

Koordinator projekta Ljiljana Šoškić je podsetila da je Sajam knjiga manifestacija od značaja za Grad Beograd, "mesto gde se slavi knjiga i susreću sve generacije čitalaca".

Prema njenim rečima, Sajam knjige će biti otvoren za posetioce 19. septembra od 10:00, dok je svečano otvaranje u 18:00, Školski dan je 24. oktobar, dok je Porodični dan 21. i 22. oktobra, kada čitava porodica može ući sa jednom ulaznicom. Šoškić je rekla da se sajam održava u tradicionalnom prostoru u Halama 1, 1a, 2a i 4, a "interesovanje izlagača prevazilazi prošlogodišnje i lista učesnika nije još konačna".

Informer

 

Sekretar u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić je rekla da je Sajam "mesto gde književnost postaje više od reči na papiru, gde se rađaju susreti, a knjiga ima moć da tranformiše pojedinca i društvo u celini.

- Kroz knjige nalazimo puteve za nove ideje i podsećamo na vrednosti koje kako društvo moramo da branimo. Pozivam vas sve da nas knjige vode ka dubljem razumevanju umetnosti, kulture ali i nas samih - rekla je Mihailović Vacić.