Autor: S. Kostić

02.10.2024.

10:02

Foto: ATAIMAGES

Zabava

Premijerno prikazan film "Bauk"! Miloš Biković: "Uloga Savinog oca je metaforična" (FOTO)

Film prati priču osmogodišnjeg dečaka Save koga tumači mladi glumac Jakša Prpić, a čiji bezbrižan život narušava početak bombardovanja Srbije u martu 1999. godine.

Miloš Biković izjavio je za medije da uloga Savinog oca koju tumači u filmu ima metaforičnu vrednost.

- Kada igrate određenu ulogu, ne uzimate na sebe zadatak da prenesete vreme, već konkretnu ličnost i odnose koje ta uloga nosi sa sobom. Ovo je jedna mala uloga, ali značajna zbog uloge oca. Ta uloga utiče na glavnog junaka i na njegova osećanja. I na kraju, podcrtava osećaj izolovanosti u takvom teškom trenutku - rekao je Biković pred početak projekcije.

Informer

 

On je istakao da je tokom NATO bombardovanja imao godina približno kao glavni protagonista.

- Kada prolazi vreme, ljudska psiha potiskuje one ružne momente i ostavlja samo ono što je bilo lepo. Ovaj film je zato dobar način da se podsetimo kako je to bilo u vizuri jednog deteta koje nije spremno da se nosi sa postojanjem zla - kaže Biković.

Informer

 

Publika je aplauzom ispratila protagoniste i autore filma. Film prati priču osmogodišnjeg dečaka Save, koji sa majkom, koju igra Sara Klimoska, živi u beogradskom soliteru, dok je otac (Biković) odsutan ploveći po svetskim morima. Svakodnevicu i bezbrižan život narušava početak bombardovanja Srbije u martu 1999. godine.

Reditelj Radovanović je okarakterisao film kao "antiratni", koji prikazuje kolektivni strah naroda i otpor. 

Informer

 

U filmu igraju i Vojin Ćetković, Branka Šelić, Milena Jakšić, Gordana Gacić, Kalina Kovačević i Davor Janjić.

"Bauk" je osvojio brojne nagrade na 28. Međunarodnoj smotri filma u gradu Avanka blizu Porta. Nagradu "Gran pri" za najbolji dugometražni igrani film i nagradu za najbolju režiju osvojio je na Filmskom festivalu u Italiji. Svetsku premijeru imao je na 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, a u Srbiji je prvi put prikazan na 48. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji.

Film će biti od 3. oktobra na redovnom bioskopskom repertoaru.