Autor: S. Kostić

03.10.2024.

12:53

Foto: Printscreen/Youtube

Zabava

Porođaj žene na selu prvi put je prikazan u ovom srpskom filmu! Mirjana Karanović je tom scenom podigla buru u bivšoj SFRJ (FOTO)

Igrala je u mnogobrojnim kultnim filmovima poput "Majstori, majtori", "Otac na službenom putu", "Obećana zemlja", "Sabirni centar", "Na putu za Katangu".

Pre 44 godine, tačnije 1980. izazvala je veliku pažnju javnosti ulogom Petrije u filmu "Petrijin venac".

U toj drami reditelja Srđana Karanovića glumila je ženu iz jednog sela u Srbiji. Inspiracija za lik Petrije bila je Milena Stefanović iz rudarskog naselja Ravna reka kod Ćuprije.

Informer

 

U ovom ostvarenju u jednom od scena prikazan je Petrijin porođaj na selu, sama, u štali bez ičije pomoći. Bilo je to prvi put da je takva scena snimljena u domaćoj kinematografiji.

Često se u prošlom veku događalo da se žene na selu i u siromašnim sredinama porađaju same bez pomoći lekara. Zbog toga je bilo važno prikazati ovu scenu kako bi se skrenula pažnja na položaj žena u društvu, ali i koliko je nežniji pol u stanju da podnese veliki teret i žrtvovanje zarad porodice.

Informer

 

Kada je film izašao u bioskope izazavao je veliku buru u javnosti u tadašnjoj Jugoslaviji baš zbog te scene. Mnogi su negodovali što je tako nešto uopšte moralo da bude prikazano na filmu, ali bilo je i dela javnosti koji su ovaj čin podržali.

Kako je izgledala pomenuta scena možete pogledati u glaeriji na kraju teksta: