05.10.2024.

15:00

Foto: Foto: Džejlan Ibrahimović, Printscreen/YouTube

Zabava

"Hteli smo da ubacimo Gagu pomoću najnovije tehnologije"! Rade Ćosić o filmu "Prva klasa - pun gas": "Zakucao se "jugom" u zid i zapalio se!"

Glavne uloge u ovoj akcionoj dramakomediji, vozače trkačkih automobila marke "jugo", igraju Rade Ćosić i Miodrag Radonjić.

U ekskluzivnom intervjuu za Informer, Rade Ćosić pred premijeru filma otkriva detalje sa snimanja ovog projekta čiju režiju potpisuje Vladimir Mića Popović.

Ćosić koji u filmu tumači lik Bebe, otkrio nam je kako je proteklo snimanje, sa kojim opasnim situacijama se ekipa susrela na setu, ali i o želji da se legendarni glumac Dragan Gaga Nikolić nađe u ovom ostvarenju.

Informer

Rade Ćosić u filmu "Prva klasa - pun gas"

Rade, osim što glumiš u filmu ti si i jedan od scenarista i producenata. Kako je došlo do ideje za ovaj film?

- Jedne kišne večeri dok sam kašljao. Setio sam se da posle "Nacionalne klase" nemao nijedan film o automobilskim trkama i rešio da ga snimim. 

Mnogi misle da je ovo nastavak kultnog filma "Nacionalna klasa" iz 1979. godine. Da li je to tačno?

Informer

Rade Ćosić u filmu "Prva klasa - pun gas"

- Ovo je prvi film posle "Nacionalne klase" o automobilima, koji ima komediju i emociju. Znači, na neki način, nije netačno da je ovo "nastavak". U tom smislu jeste, ali je film sam za sebe, pre svega omaž filmu "Nacionalna klasa".

Kakav je tvoj like Bebe kojeg glumiš u filmu, imate li nekih sličnosti?

- To sam ja kad bih bio on. (smeh)

U filmu voziš čuvenog "juga", zapravo sportsku verziju prilagođenu za automobilske trke. Kakvo je bilo iskustvo voziti se u takvom automobilu, da li si morao da prolaziš neku obuku?

- Nema obuke, tj. nema vremena za obuku, jer brzine i na sportskom "jugu" idu u "H".

Informer

Scena iz filma "Prva klasa - pun gas"

Da li si u nekim scenama koristio dublera ili si sve radio sam?

- Sve sam vozio sam. Isto tako mogu da pohvalim i mog kolegu Miodraga Radonjića.

Da li je bilo opasnih scena, komplikovanih za snimanje?

- Jedan od statista koji je vozač u filmu je jako udario u zid sa "jugom" i zapalio se, nije bilo prijatno videti to, ali uspeo je da bez ogrebotine izađe iz automobila u plamenu.

Informer

Scena iz filma "Prva klasa - pun gas"

Da li si svoj lik gradio po uzoru na čuvenog Flojda kojeg je na velikom platnu dočarao naš legendarni glumac Dragan Nikolić?

- Jedan deo Bebinog karaktera jeste nonšalancija čuvenog Flojda, tako da, na neki način oni su tu slični. Ima još par osobina po kojima bismo mogli da kažemo da liče, ali je Beba u stvari kao mlađi brat Flojda.

Informer

Scena iz filma "Prva klasa - pun gas"

Kakva je bila saradnja sa Midoragom Radonjićem koji je tvoj direktni partner u filmu?

- Mićko je odličan glumac, divan i posvećen čovek. Možda nikad nisam imao tako dvosmernu komunikaciju i povezanost sa nekim u kadru kao sa njim. On je u stvarnom životu kao što je bio na stazi čuveni brazilski vozač Formule 1, Ajerton Sena.

Da je Gaga Nikolić živ, da li bi voleo da je i on deo ekipe filma i da igra neku od uloga?

- Apsolutno! Jedna od ideja je bila da njega "nacrtamo" uz pomoć najnovije tehnologije. Tačnije da to uradimo ako nađemo budžet za to. Nismo našli, ali nadam se da hoćemo. Voleo bih da može da pogleda poslednju trku u filmu, a i voleo bih da ga svi mi vidimo još jednom.

Informer

Dragan Nikolić kao Flojd u filmu "Nacionalna klasa"

Pored Radeta Ćosića i Miodraga Radonjića, ostle uloge u filmu igraju i Andrija Milošević, Matea Milosavljević, Ljubomir Bandović, Nenad Jezdić, Olga Odanović i Darko Perić.