Autor: S. Kostić

05.10.2024.

14:12

Foto: Goran Zlatković

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U uvodnom obraćanju prisutnim gostima, episkop novobrdski g. Ilarion je istakao da mu je ukazana čast i dat blagoslov da bude prisutan u ime patrijarha Porfirija kao i episkopa raško-prizrenskog g. Teodosija. On je poručio da su Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja koja je kroz vekove ropstva bila čuvar kosovskog zaveta, te da ova knjiga predstavlja znamenite građane, odnosno čuvare kosovsko-metohijskog zaveta.

Pored Vladike Ilariona u kulturnom programu predstavljanja istorijske knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" govorili su: Akademik Slavenko Terzić, prof. dr Živko Kulić, prof. Petar Jakšić, prof. dr Milivoje Pavlović i autor knjige, prof. Dragoslav Ćetković koji se osvrnuo na svoj višedecenijski izvanredan rad u kulturi i vreme u kojem je živeo na Kosovu i Metohiji.

Informer

 

- Tokom proteklih nekoliko godina koliko su trajale pripreme ovog epohalnog književnog izdanja koje će tek oplemeniti srpske kulturne institucije i mnoge domove, putovao sam Kosovom i Metohijom, upoznavao naš narod i beležio njihove podatke koje sam zatim obrađivao i unosio u ovo značajno izdanje. Danas se u knjizi nalazi više stotina biografija kojih nema na internetu, a koje su svakako od ogromnog značaja za srpsku istoriju, kulturu, etnografiju, novinarstvo i istraživački rad. Naša misija je ispunjena. Srbi sa Kosova i Metohije su sačuvani od zaborava za vjek i vjekova - rekao je Nikola Radanović urednik izdanja i autor kulturno-umetničkog programa u Kolarčevoj zadužbini.

Informer

 

U umetničkom delu programa, nastupili su istaknuti srpski umetnici: Nevena Čiplak Lazarević, interpretator srpskih tradicionalnih pesama i solisti na kavalu Dušan Đukić, Aleksa Radonjić i Milan Ducić, zatim Aleksa Nedeljković kantautor i pojac pravoslavne duhovne muzike. Pravo iznenađenje je usledilo kada je Pavlina Radovanović, najmlađa Srpkinja sa Kosova i Metohije čija se biografija takođe nalazi u ovom leksikonu, dirljivim govorom zahvalila autoru i uredniku na ukazanoj časti, potom otpevavši pesmu "Orahovcu, bašto rajska" kojom je probudila najdublje emocije kod svih posetilaca.

Informer

 

Pesma i duh Kosova i Metohije su održali srpski narod kroz vekove, a umetnici u programu su još jednom potvrdili koliko je važno da se o Kosovu i Metohiji peva i kada se plače. Voditelj programa bila je Jasmina Stoiljković, prvakinja srpske drame u Narodnom Pozorištu u Prištini sa sedištem u Gračanici.

Univerzitetski profesor Milivoje Pavlović je izrazio da će biti nastavljen značajan posao na očuvanju imena i dela mnogih ljudi koji nisu mogli ući u knjigu "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku", gde se nijedno ime nije našlo nezasluženo.

Informer

 

Tako su pored znamenitih građana Kosova i Metohije, svrstani i crkveni velikodostojnici, akademici, profesori, učitelji, lekari, inženjeri, privrednici, književnici, kulturni i sportski stvaraoci i svi oni koji su svojim rezultatima i delatnošću obeležili vreme.