08.10.2024.

14:17

Foto: M. Risović

Zabava

Ponovo zajedno: Zubin Mehta i Beogradska filharmonija

Oba koncerta su rasprodata, a veliko uzbuđenje je vladalo pred petanaesti susret Mehte i Beogradske filharmonije čije je muzičare maestro pozdravio na srpskom jeziku.

- Dobar dan, veoma sam srećan što sam ponovo ovde. Žao mi je što nisam mogao da idem sa vama na turneju po Kini, ali čujemo da vam je bilo sjajno - rekao je maestro orkestru.

Informer

 

Mehta je otpočeo probu uz Šubertovu Simfoniju br. 9, Veliku i to sa vrlo neobičnom postavkom orkestra, tako što su drveni duvači u jezgru orkestra. Na programu su takođe i Uvertira iz Mocartove opera “Figarova ženidba” kao i Simfonije u ge-molu br. 40 istog kompozitora.

Informer

 

Danas 88. godišnji maestro, aktivni je dirigent nemerljive veličine. Na svetskoj muzičkoj sceni prisutan je gotovo sedam decenija sa nastupima koji su postali istorijski, a Beogradska filharmonija je u uskom krugu najboljih orkestara sveta sa kojima Mehta redovno sarađuje. Samo dan pred dolazak u Beograd, Mehta je dirigovao Bruknerovu Osmu simfoniju u Firenci sa orkestrom Mađo muzikale. Posle nastupa sa Beogradskom filharmonijom dirigovaće orkestru škole “Buhman-Mehta” u Tel Avivu nakon čega ima nastupe sa Filharmonijom iz Los Anđelesa.