10.10.2024.

17:48

Foto: Foto: Printscreen, Informer

Zabava

Nikad viđeni ustaški zločini skrivani u bunkeru ugledali svetlost dana! U Trebinju prikazan dokumentarni film Jasenovac (VIDEO)

Vasović je još 1986. javno progovorio o jednoj od najvećih afera 20. veka - Kurt Valdhajm bivši nacistički oficir, gotovo deceniju je bio prvi čovek Ujedinjenih nacija.

Originalni ustaški snimci su autentični dokumenti, koji ne dozvoljavaju raspravu o tome šta je bio Jasenovac u Drugom svetskom ratu. Autor je pronašao bunkerisan materijal, koji govori o najmonstruoznijim zločinima u tom koncentracionom logoru, jedinom koji nije bio oslobođen u Drugom svetskom ratu.

Vasović je dugo godina tragao za dokumentima iz Drugog svetskog rata i činjenicama o stradanju srpskog naroda sa Kozare, gde se desio najteži genocid. Posebno zbog stradanja oko 22.000 srpske dece. I danas je, pod patronatom svetskih sila, na sceni izvrnuta logika.

Iako je u koncentracionom logoru Jasenovac bio prisutan i Međunarodni crveni krst, Vasović kaže da u sedištu te organizacije u Ženevi ne postoje dokumenti o tome. Isto se desilo i u Vatikanu, čiji su papski nunciji znali za genocid i najstravičnije zločine, pa i tadašnji nadbiskup Alojzije Stepinac.

Kardinal je, kaže Vasović, na osnovu dokumenata, učestvovao u skrivanju jezivih činjenica o logoru u Jasenovcu. On je lično opljačkanim zlatom logoraša, organizovao plaćanje "pacovskih kanala" za beg ustaša od kazne za monstruozne zločine.