Autor: Informer.rs

10.10.2024.

20:30 >> 21:14

Foto: Privatna arhiva

Zabava

Multimedijalna izložba klasičnih jugoslovenskih i srpskih filmova otvorena u Šangaju (FOTO, VIDEO)

Izložba, proslava kinematografskog nasleđa koje služi kao kulturni most između Kine i Srbije, nudi posetiocima uvid u istoriju razvoja ovih kultnih filmova. Takođe nudi dinamičan spoj umetničkih instalacija, filmova, virtuelne stvarnosti i AI tehnologije, omogućavajući posetiocima da urone u svet ovih bioskopskih dragulja na prostranim ekranima.

Reditelj Hi Ksiaohing sa Šangajske filmske akademije, koji je bio kustos izložbe, izrazio je dubok uticaj jugoslovenskih filmova kao što je Valter Brani Sarajevo na generacije srpskog naroda, naglašavajući njihov trajni kulturni značaj. Ova kinematografska remek-dela su ostavila neizbrisiv trag u srpskom društvu, oblikujući perspektive i inspirišući nebrojene pojedince, među kojima je i Miljko Živojinović.

Miljko Živojinović je u svom govoru na otvaranju izložbe, podsetio na vreme snimanja pomenutih filmova i evocirao uspomene na vreme kada je Velimir Bata Živojinović posetio NR Kinu i na osećanja koja su prožimala čitavu porodicu Živojinović zbog popularnosti i prijateljstva koje je kineski narod neizmerno pružao tokom susreta sa legendarnim Valterom.

Informer

Takođe, Miljko je najavio i snimanje dokumentarnog filma o svom ocu Velimiru Bati Živojinoviću, koji će biti omaž liku i delu našeg legendarnog glumca.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i v.d. generalnog konzula Saša Jeremić, koji se zahvalio profesorima i studentima Šangajskog univerziteta na organizaciji izložbe i naznačio značaj kulturne saradnje i razmene studenata, što bi značilo bolje upoznavanje dva prijateljska naroda i nastavak jačanja prijateljstva koje grade predsednici Aleksandar Vučić i Si Đi Ping.

Takođe jedna od zanimljivosti jeste i fotografija džepnog formata, na kojoj je uz legendarnu sliku Bate Živojinovića iz filma MOST, odštampan i tekst pesme "O Bela Ćao" na kineskom jeziku, koja je bila u skoro svakom novčaniku kineskih građana dugi niz godina kao podsetnik na tekst pesme, koje je i dan danas u Kini najpopularnija strana melodija koja se može čuti, koja se peva u svakoj prilici i koja je na velikom broju mobilnih telefona postavljena kao melodija zvona.

Informer