15.10.2024.

09:49

Foto: Printscreen/Facebook/GalerijaDimenzija

Zabava

Izložba "Chain brain" Vladimira Markoskog zbog velikog interesovanja produžena do 22. oktobra

Tema kojom se bavim u svom istraživačkom umetničkom projektu je proizašla  iz mog dosadašnjeg rada vezanog za kritiku sistema i vrednosti u kojima živimo.  Želeći da napravim pomak od slikarstva kao medija koji je dominirao mojim  dosadašnjim stvaralaštvom, odlučio sam da svoje umetničko istraživanje  prebacim na trodimenzionalno polje i svoje ideje realizujem u formi skulpture,  instalacije i prostorne slike.

Sledeći tradiciju iznošenja svojih stavova putem  slike, simbola i reči, izabrao sam lanac kao simbol ropstva i vezivanja kao  osnovni gradivni element za moje umetničko istraživanje. Odabirom različitih  materijala i boja želim da ukažem na porobljenost celokupnog čovečanstva, bez  obzira na rasu, geografsko poreklo, versku pripadnost ili društveni stalež.

Informer

 

Od  mračnih predviđanja budućnosti do otvorene kritike uzroka i posledica, moja  umetnost na razne načine pokušava da kod posmatrača razvije svest o tome  u kom pravcu se kreće svet u kome živimo i da ih navede da i sami preispitaju  mehanizme ustrojstva, tiranije i kontrole. Celina koju prikazujem je zamišljena  kao paradigma tog sveta. 

Izložbu možete pogledati u galeriji Dimenzija, Čumićevo sokače Belgrade design district, lokal br. 15 sve do 22. oktobr aove godine.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Informer

 

Biografija 

Vladimir Markoski, rođen u Beogradu 01.11.1970. godine. Diplomirao na FPUD  u Beogradu, na odseku Zidno slikarstvo i restauracija. Jedan od osnivača  umetničke grupe Hard Soc zajedno sa Srđanom Điletom Markovićem i  Vladislavom Šćepanovićem, kao i umetničke asocijacije Art of reality (umetničke  grupe Hard Soc I Hype). Član ULUS-a od 2000. godine. Izlagao samostalno u  galeriji ULUS-a, SKC-u Beograd, Prodajnoj galeriji Beograd, Galeriji 73, Galeriji  Laza Kostić u Somboru, Beogradskoj kinoteci, kao i na Oktobarskom salonu,  Srpskom kulturnom centru u Parizu i brojnim drugim grupnim izložbama.  Bubnjar neopank bendova NBG, Kazna za uši, Wanda Lee, kao i američkih  bendova The black heart procession i James Leg. Trenutno apsolvent na  doktorskim studijama Akademije umetnosti u Novom Sadu, likovni departman,  pod mentorstvom profesora Igora Antića. Živi i radi na Novom Beogradu.