15.10.2024.

14:17

Foto: Muzej Nikole Tesle

Zabava

Muzej Nikole Tesle oduševio publiku u Gracu filmom "Bežično" i kvizom o najvećem srpskom geniju (FOTO)

Događaj je okupio brojne goste iz akademske zajednice i srpske dijaspore, a kao domaćin govorio je rektor Tehničkog univerziteta u Gracu, prof. dr Horst Bišof, koji je istakao važnost ovakvih inicijativa u povezivanju nauke i kulture.

Prisutne je pozdravila direktorka Muzeja Nikole Tesle, Ivona Jevtić, projekciji je prisustvovao i dekan Mašinskog fakulteta u Gracu, prof. dr Franc Has.

Uvodna reč Ivone Jevtić fokusirala se na značaj filma u približavanju Tesline ličnosti novim generacijama.

Informer

 

"Tesla nije bio samo genijalni pronalazač, već i čovek izuzetnih etičkih vrednosti koje je ugradio u svoje naučne podvige, a za opšte dobro celog čovečanstva", naglasila je ona.

Poseban deo programa bilo je predavanje kustosa Muzeja Nikole Tesle Vladimira Perića na temu "Ekološka svest Nikole Tesle".

On je predstavio Teslinu viziju o korišćenju obnovljivih izvora energije, što je posebno značajno u kontekstu današnjih izazova u oblasti ekologije i održivog razvoja.

Informer

 

Pored projekcije i predavanja, posetioci su imali priliku da testiraju svoje znanje o Tesli na interaktivnom kvizu "Putevima Tesle", čime je ovaj događaj postao nezaboravno iskustvo za sve učesnike.

Organizatori događaja podržanog od strane Muzeja Nikole Tesle u Beogradu i Tehničkog univerziteta u Gracu bili su predsednik Udruženja za kulturu, nasledstvo i integraciju (KERB), gospodin Željko Milinović, predsednik Saveza Srba u Štajerskoj gospodin Goran Jović i predsednik Humanitarne organizacije Srbi za Srbe u Austriji, Stefan Koprivica.