18.10.2024.

14:51

Foto: Nikola Skenderija

Zabava

Radošu Bajiću uručena nagrada "Kristalna koala" za film "Heroji Halijarda" (FOTO)

Na ovoj tradicionalnoj filmskoj manifestaciji, koja se svake godine održava u Sidneju, u konkurenciji od pet domaćih igranih filmova, ove godine prestižna nagrada "Kristalna koala" pripala je ostvarenju "Heroji Halijarda", scenariste i reditelja Radoša Bajića.

U prisustvu zvanica i predstavnika medija, nagradu "Kristalna koala", u ime Serbian Film Festival INC Australia, autoru Radošu Bajiću uručio je Njegova Ekselencija Ambasador Australije u Srbiji gospodin Daniel Emery.

Informer

 

- Najpre želim da čestitam organizatorima festivala na njihovoj posvećenosti, entuzijazmu i istrajnosti da očuvaju ovaj most između naša dva naroda, koji ojačava kulturne veze između Australijanaca i Srba, a istovremeno pruža mogućnost srpskom narodu koji živi u Australiji da očuva vezu sa svojim korenima i maticom. Čestitam i autoru filma "Heroji Halijarda" na ovom filmskom ostvarenju koje donosi veoma emocionalnu i delikatnu priču o herojstvu i očaju, prikazanu kroz sudbinu jedne srpske porodice raspolućene sukobima, dok nas istovremeno podseća na važne, ponekad zapostavljene činjenice o ovom ratu - izjavio je, uručujući nagradu, Ambasador Australije u Srbiji gospodin Daniel Emery.

Informer

 

- Srpski filmski festival u Australiji je značajna kulturna manifestacija koja okuplja srpski narod u tom delu sveta i, kao pupčanom vrpcom, vezuje ih za korene. Ponosan sam što je upravo taj narod, naša publika zaslužna što je film "Heroji Halijarda" dobio ovo važno priznanje - izjavio je autor filma, Radoš Bajić, zahvaljujući se organizatorima na nagradi u svoje, ali i u ime 480 saradnika koji su učestvovali u realizaciji filma.

Film "Heroji Halijarda" autora Radoša Bajića, nastao u koprodukciji Contrast Studios i Telekoma Srbija, svoju internacionalnu premijeru imao je na filmskom festivalu POFF Black nights u Talinu (Estonija), nakon čega je usledila veličanstvena beogradska premijera u oktobru 2023. kao i uspešna bioskopska distribucija u zemlji i regionu.

Informer

 

Zatim je usledilo ućešće na Filmskom festivalu SFF u Čikagu, gde su "Heroji Halijarda" osvojili nagradu za najbolji film, kao i na XXI Srpskom filmskom festivalu u Australiji. Sa velikim uspehom film je prikazan i na specijalnim projekcijama u Parizu, u Los Anđelesu, Bostonu i više gradova Kanade, kao i na prestižnom Internacionalnom filmskom festivalu u Moskvi, gde je izazvao veliki interes publike i kritike.

Usledila je i specijalna projekcija u SAD, koja je realizovana početkom marta u američkom Kongresu na Kapitol Hilu, uz prisustvo kongresmena, senatora američkog Senata i uglednih zvanica iz američkog kulturnog i javnog života. 

Značajan internacionalni uspeh filma, koji je inspirisan operacijom "Halijard", najvećom akcijom spasavanja pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, nastavljen je nagradom "Zlatni Mač", za najbolji film na Festivalu ratnog filma u Rusiji, a nedavno je ugovoreno i emitovanje na nacionalnoj televiziji Narodne republike Kine,  gde će "Heroje Halijarda" moći da vidi više stotina miliona gledalaca, kao i distribucija filma na teritoriji SAD, Kanade, Australije i Novog Zelanda, što je od ogromnog značaja za našu kinematografiju i kulturu.