25.10.2024.

10:56

Foto: Privatna arhiva

Zabava

Biljana Alavanja na Beogradskom sajmu knjiga promovisala svoj treći roman "Pelcer"

Autorka romana "Marioneta" i "Lavirint života" organizovala je promociju koja je bila jedna od najposećenijih i otkrila čitaocima neke nepoznate detalje o knjizi.

- Geneza prezimena koje dobijemo rođenjem, ili prihvatimo iz ljubavi prema osobi sa kojom želimo da podelimo život, mislim da je svima interesantna. Često se zasniva na legendama, koje su inspirativne - rekla je Biljana kojoj je udato prezime Alavanja, te je zbog muža istraživala po Dalmaciji samo poreklo ovog retkog prezimena:

Informer

Biljana Alavanja

- Istraživala sam dosta i otkrila izuzetne priče, obišla neverovatna mesta i ovim romanom svojim potomcima ostavila neizbrisiv trag. Priča me je čak odvela u daleku prošlost, do Jelene Nemanjić Šubić. Napravila sam spoj savremene ljubavne priče, rata u Dalmaciji... Moram da priznam da sam pisala roman čak pet godina. Istraživala sam, promišljala, zaključivala, a do čega sam došla morate pročitati u knjizi. Ono što bih dodala jeste da u ljubavi i ratu nevini najviše krvare Jelena Nemanjić Šubić je sestra cara Dušana Silnog i sve vas pozivam da pročitate "Pelcer".

Izdavačka kuća Biljane Alavanje "Samo korak" ove godine obeležava deceniju postojanja.