Autor: S. Kostić

27.10.2024.

20:03

Foto: wikipedia.org

Zabava

"Mika želeo da se upozna sa Andrićem, a on ga odbio"! Sin Mike Antića otkrio detalje susreta nobelovca i njegovog oca: "Svi smo bili u čudu"

Sin našeg čuvenog pesnika je u svojoj prvoj velikoj ispovesti za Informer otkrio mnoge nepoznate detalje iz života Mike Antića.

Među njima je i anegdota iz 1971. godine u Puli kada se Mika naočigled Gidre Bojanića, Bate Živojinovića, Bekima Fehmiua i Arsena Dedića skinuo i sa terase restorana skočio u more.

Igor nam je ispričao i jednu neprijatnu situaciju koju je naš pesnik doživeo sa Ivom Andrićem.

Naime, sve se dogodilo u Aranđelovcu kada su se Antić i Andrić našli na istom događaju.

Informer

Ivo Andrić

Ivo Andrić ja bio povučen čovek. Nerado je izlazio u društvo, provodio je trenutke osamljeno i gledao da se što pre vrati u svoj svet da bi pisao. Dogodilo se tako tokom doručka u Starom Zdanju na nekim pripremama u Aranđelovcu da ga je Mika ugledao i poželeo da ga predstavi reprezentaciji Jugoslavije u džudou - priča Antić i nastavlja:

Maglovito se sećam tog događaja, ali mu je prišao i u par reči rekao šta želi, na šta ga je ovaj uljudno odbio, rekavši da nije zainteresovan za takva poznanstva i brzo se udaljio. Našli smo se u čudu. Nikako nismo mogli da shvatimo zašto je tako reagovao.

Informer

Miroslav Mika Antić

Igor kaže da njegov otac to nije zamerio Ivi Andriću.

- Neosporna je činjenica da je Mika i dalje ostao veliki poštovalac Andrića, da smo imali njegova sabrana dela u kući i da je meni jednom prilikom poklonio "Znakove pored puta" kao retku knjigu na koju treba da obratim pažnju - kaže Igor.