23.05.2015.

21:00

Foto:

Zabava

PESMA EVROVIZIJE 2015. Bojanin odličan nastup malo za pobedu

Večeras je Beč muzička prestonica Evrope, pa i sveta! Jubilarna, 60. Pesma Evrovizije održava se u glavnom gradu Austrije, u velelepnoj Viner Štathale. 

FINALE MOŽETE PRATITI I PUTEM OVOG LINKA

Kroz višesatni program jubilarnog Evrosonga publiku vode Mirjam Vicelbraun, Alisa Tumler i Arabela Kizbauer, dok je "domaćica"  u bekstejdžu prošlogodišnja pobednica, kontroverzna Končita Vurst.

Oni su zajedno pobedničkom pesmom prošlogodišnjeg Evrosonga "Rise like a fenix" i otvorili ovogodišnje finale, uz pomoć Hora bečkih dečaka i repera Left Boya.

Po prvi put direktan prenos Pesme Evrovizije emituje i kineska nacionalna televizija.

U velikom finalu učestvuje 27 zemalja. Dvadeset, uključujući i Srbiju, plasiralo se kroz polufinalna takmičenja, dok je sedam zemalja dobilo vajld-kard za finale. Prvi put među njima je i Australija, koja ne pripada Evropi, ali su organizatori ipak odlučili da  pojačaju konkurenciju pesmom iz zemlje kengura.

U žiriju Srbije su pevač Dejan Cukić, vioolinistkinja Ksenija Milošević, pevačica Nevena Božović, kompozitor Saša Milošević Mare kao i kompozitor i muzički producent Marko Kon.

Inače, žiri iz 40 zemalja je preslušao pesme na generalnoj probi i oni su već glasali za svoje favorite. Njihovim glasovima biće dodati glasovi publike iz zemalja učesnica.

 

eurovision.tv

Poleo je! Takmičenje je otvorila Slovenija i grupa "Maraaya“ sa pesmom "Here for you". Ogroman aplauz za neobičnu pesmu i još neobičniji glas slovenačkih predstavnika.

 

Tagovi: