19.12.2016.

07:00

Foto:

Zabava

PREMINULA ZA ZA GABOR! Proživela CEO VEK, ispratila 9 muževa!

Za Za Gabor je rođena u Mađarskoj a emigrirala je u SAD tokom Drugog svetskog rata. Holivudski debi imala je 1952. godine.

Informer

Iste godine glumila je u komediji Nismo venčani, pored Džindžer Rodžers i u drami Mulen Ruž - svom najpoznatijem filmu. Već tada je dostigla vrhunac u karijeri, jer iako je nastavila da dobija brojne ponude, bile su to manje ili sporedne uloge. Neki od filmova u kojima je igrala pedesetih su Lili, 3 Ring Circus, Death of a Scoundrel i The Man Who Wouldn't Talk.

Za nju se govorilo da je personifikovan glamur, da je uletela u visoko društvo kao da je pala sa neba. Gaborova je vodila život tipične holivudske zvezde - glamurozan i skandalozan. Od sedamdesetih pa do kraja devedesetih kada se povukla, pojavljivala se na filmovima i u serijama, igrajući ili parodirajući sebe, kao ekscentričnu, platinastu holivudsku zavodnicu iz pedesetih.

Godine 1958. dobila je nagradu Zlatni globus za posebno dostignuće, a 1960. svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.[6] Objavila je tri knjige "Moja priča" (My Story,1960), "Kako uhvatiti, zadržati i otarasiti se muškarca" (How to Catch a Man, How to Keep a Man, How to Get Rid of a Man, 1970) i "Jedan život nije dovoljan" (One Lifetime Is Not Enough,1991), navodi Vikipedija.

Glumila je u više od 70 filmova. Udavala se devet puta. Prvog muža je imala sa 20 godina a poslednji put se venčala kada je imala skoro 70 godina.

wikipedia.org

 

Tagovi: