04.01.2017.

15:53

Foto:

Zabava

IZGUBILA BORBU SA TEŠKOM BOLEŠĆU! Preminula balerina Zoja Begoli!

Zoja Begoli, devojačko Ðoković, rođena je 19. januara 1949. u Beogradu.

Završila je baletsku školu "Lujo Davičo" 1965. kao jedna od najboljih učenica.

Posle dvogodišnjeg usavršavanja u Lenjingradu u čuvenoj Akademiji "A.J. Vaganova", kao stipendista Narodnog pozorišta, vraća se u Beograd.

Članica Narodnog pozorišta, u kojem je provela celu igračku, pedagošku i repetitorsku karijeru, postala je 1. septembra 1967. godine.

U Akademiji "Vaganova" doživela je izuzetno priznanje i čast da bude jedini strani student izabran da igra na sceni Marinskog teatra u čuvenim godišnjim predstavama.

Od samog početka svoje igračke karijere u Narodnom pozorištu, bavila se uporedo i pedagoškim radom, kako u Narodnom pozorištu sa svim solistima, prvacima i ansamblom, tako i u baletskoj školi "Lujo Davičo", po pozivu.

Od 1993. do 1997. imala je svoju klasu, a takođe je pojedinačno, sa velikim uspehom pripremala učenike za razna takmičenja u zemlji i inostranstvu.

Radila je na Akademiji umetnosti u Beogradu kao profesor na Odseku za balet, a takođe i kao profesor scenske igre na glumačkom odseku od septembra 1995. do jula 2003. godine. Asistent joj je bila prvakinja Baleta Milica Bijelić.

Nosilac je više značajnih priznanja i nagrada.

Uz Višnju Ðorđević, jedan je od članova zaslužnih za revitalizaciju Udruženja baletskih umetnika Srbije i pokretanje Festivala koreografskih minijatura.

Begoli je preminula 2. janaura, a ispraćaj za kremaciju obaviće se u utorak, 10. januara, u 13 časova na Novom groblju u Beogradu. 

Tagovi: