27.08.2019.

19:37

Foto:

Zabava

ANĐELINA NE IZLAZI NA CRTU TRAMPU! (ISPRAVKA)

Jolie u intervju za BBC jeste rekla ono što je naveo “Sputnik”, preveo “B92”, pa onda prenio i niz drugih medija u regiji. 

Međutim, u članku nije navedeno pitanje novinara Justina Webba koje se nije odnosilo na predsjedničke izbore nego na politiku generalno, niti je citirana potpuna izjava Jolie. Na stranici BBC-a na kojoj je objavljen intervju, ispod zvučnog zapisa odgovora Jolie stoji pitanje “Može li Angelina Jolie imati budućnost u politici?”. Nastavak odgovora, ali i originalno pitanje koje je novinar Webb postavio Angelini Jolie, a koji “Sputnik” nije naveo u svom članku, glasi:

Na pitanje hoće li razmotriti da se uključi u politiku je odgovorila:
Iskreno, učinit ću sve ono što mislim da zaista može napraviti promjenu i upravo sada imam mogućnost raditi s UN-om, uraditi puno posla direktno s ljudima kojima je to potrebno. Također sam u mogućnosti da radim sa vladama. U mogućnosti sam raditi i s vojnicima, tako da se nalazim u veoma zanimljivoj poziciji  gdje imam mogućnost postići puno bez titule i bez priče o meni i mojim političkim pozicijama, tako da ću za sada šutjeti.

Izjava je, dakle, prenesena nepotpuno da bi se uklopila u zaključak članka. Iako se o tome i dalje piše, činjenica je da Jolie kandidaturu za predsjedničke, niti bilo koje druge izbore, nije objavila, niti je ikada pokazala takvu namjeru.

U međuvremenu, Youtube kanal koji je bio povod za “Sputnikov” članak je uklonjen, a  odluku je donio sam Youtube nakon što je utvrđeno da je u pitanju neautentičan kanal koji se lažno predstavljao kao Angelina Jolie. Tu informaciju je UNHCR podijelio sa Youtube-om, ali i “Sputnikom”, koji je nakon toga izmijenio svoj članak, koji sada sadrži ove informacije.

Ispravka: UNHCR je kontaktirao Sputnik rekavši da je YouTube ukinuo lažni profil sa imenom specijalne izaslanice Angeline Jolie, jer specijalna izaslanica nema nijedan nalog na društvenim medijima.

Tagovi: