20.02.2020.

10:39

Foto:

Zabava

JEDNA REČENICA PRINCEZE DAJANE toliko je razbesnela kraljicu da je nekoliko dana kasnije OBJAVILA ODLUKU KOJA JE ODJEKNULA SVETOM

Nekoliko nedelja nakon princezinog otvorenog intervjua o raspadu braka sa princom Čarlsom, na njena vrata došao je kraljevski glasnik noseći pismo na kome se nalazio grb dinastije Vindzor. 

Jedan na jedan intervju sa Martinom Baširom emitovan je novembra 1995. godine, gledalo ga je 22,8 miliona ljudi, a osim sporne rečenice da ih je "troje u braku", princeza Dajana je rekla i da je monarhiji očajno potreba modernizacija, nanoseći tako veliku sramotu kraljevskoj porodici. 

Informer

Kraljičin ton je jasno dao do znanja Dajani koliko je ljuta zbog intervjua:

"Konsultovala sam se sa nadbiskupom iz Kanterberija, sa premijerom, i, naravno, sa Čarlsom. Odlučili smo da je najbolja odluka razvod."

Kada je pismo stiglo do nje, princeza Dajana je bila besna zbog primoravanja da pristane na razvod koji nije želela, te je tada rekla svom batleru Paulu Barelu: 

"To znači biti bogat! Oni odlučuju da li ću se ja razvesti!"

Samo dan kasnije, Bakingemska palata je objavila celom svetu "odluku" - u zvaničnom saopštenju je pisalo da je kraljica dala svoje mišljenje koje je podržao i vojvoda od Edinburga - da je razvod poželjan.

Kraljičino pismo je stavilo tačku na "bajkovit" brak princa i princeze od Velsa, kojim su bili očarani milioni širom sveta, počevši od raskošne svadbe u Katedrali Svetog Pavla, 29. jula 1981. godine. 

Informer

Osam meseci kasnije, Dajana i Čarls su se zvanično razveli, 28. avgusta 1996. godine. 

Dajana je nagrađena sa ukupnom sumom od 17 miliona funti, dok je godišnje dobijala 350.000 funti kako bi vodila svoju privatnu kancelariju. Zadržala je i ključeve od Kensingtonske palate. 

Dajana i Čarls su pristali na zajedničko starateljstvo nad njihovim sinovima. 

Kraljica je izjavila da je srećna zbog nje jer je zadržala titulu, imaći na umu da je ona majka budućeg kralja, dok je Čarls zahtevao da joj se titula oduzme. 

To bi značilo da se njeni prijatelji i osoblje neće više klanjati u njenom prisustvu, ali je ono što je bilo još ponižavajuće je da bi ona sve to morala da radi svom bivšem suprugu, njenim snovima i svim nižim članovima kraljevske porodice. 

Informer

Kako je Dajana bila uznemirena zbog oduzimanja titule, prin Vilijam, koji je tada imao 14 godina, joj je rekao:

"Ne brini, mama. Vratiću ti je jednog dana kada postanem kralj".

Tagovi: