08.05.2023.

16:49

Foto: EPAIMAGES

Zabava

NAKON OPTUŽBI ZA ANTISEMITIZAM: Legenda "PINK FLOJDA" kreće na Nemačku turneju!

Suosnivača grupe "Pink Floyd" Rodžera Votersa, koji se suočio s optužbama za antisemitizam, pozdravili su obožavaoci juče na početku turneje "This Is Not A Drill" u Hamburgu. U "Barclays Areni", koja ima koncertni kapacitet od 15.000 ljudi, okupilo ih se oko 6.500.

Voters je dobio aplauz ne samo za velike hitove iz dana "Pink Floyda" i razdoblja solo karijere već i kada je progovorio o optužbama za antisemitizam. Njegov koncert u Frankfurtu bio je zabranjen, ali se Voters žalio na odluku i pobedio.

Informer

Rodžer Voters

- Sud u Frankfurtu presudio je da nisam antisemit. Izvrsno - rekao je na engleskom malo pre početka koncerta, a na ekranu iznad pozornice pojavio se odgovarajući tekst.

Voters je rekao da bezrezervno osuđuje antisemitizam i poručio da se veseli nastupu u Frankfurtu.

Nedavno su britanskog muzičara obasule kritike širom zemlje. U maju su na rasporedu i koncerti u Kelnu, Berlinu i Minhenu. Voters je kritikovan zbog bliskosti kampanji za bojkot države Izrael. Pevač je na ranijim koncertima pustio balone u obliku svinje s Davidovom zvezdom.

Informer

Rodžer Voters

Grad Frankfurt i pokrajina Hesse pokušali su da ga spreče da nastupi, delom i zbog samog mesta održavanja koncerta, Festhallea. Godine 1938. nacisti su onde okupili, zatočili i maltretirali više od 3000 jevrejskih muškaraca pre nego što su ih deportovali.

Upravni sud se u svojoj odluci pozvao na umetničku slobodu i utvrdio da koncert ne bi povredio dostojanstvo jevrejskih muškaraca koji su bili maltretirani na tom mestu. Međutim, utvrđeno je da je Voters očito koristio simbolizam inspiriran nacionalsocijalističkom vladavinom u kontekstu svojih nastupa.

Informer

Rodžer Voters

- Lično s obzirom na istorijsku pozadinu "Festhallea", scenski nastup mogao bi da se smatra izrazito lošim ukusom - rekao je sud.

- Međutim, nije na sudu da to procenjuje - rekla je portparolka suda.