08.08.2024.

09:16

Foto: Reuters/shutterstock

Zabava

Oglasili se organizatori koncerata Tejlor Svift nakon planiranog terorističkog napada: Suze i neverica oko stadiona u Beču, fanovi razočarani, evo da li će im biti vraćen novac

"Koncerti Eras turneje u Beču su otkazani nakon što su vladini zvaničnici potvrdili da je planiran teroristički napad. Nemamo drugog izbora nego da otkažemo sva tri termina zbog bezbednosti svih. Svima koji su kupili ulaznice biće automatski vraćen novac u narednih 10 radnih dana", navodi se u zvaničnom saopštenju.

Dvojica radikalnih islamista, koji su se pre nekoliko nedelja zakleli na vernost Islamskoj državi, navodno planiraju teroristički napad na širem području Beča, najverovatnije na jednom od tri megakoncerta Tejlor Svift za koje se procenjuje da je karte kupilo oko 190.000 obožavalaca.

Sada su, naravno, potpuno neutešni. Već su došli u Beč, kupili karte, potrošili novac na smeštaj, a za mnoge je ovo bio koncert godine. Oko stadiona Ernst Hapel suze i neverica.

Informer

 

U međuvremenu, devetnaestogodišnji Austrijanac severnomakedonskih korena uhapšen je u Ternicu, a drugi 17-godišnjak u Beču. Za sada nisu poznati detalji o mlađem osumnjičenom.

Lider radikalne desničarske FPO u Austriji Herbert Kikl, opozicione stranke i vodeće u anketama pred predstojeće parlamentarne izbore, oštro je napao vladajući levi establišment.

- Njihova migraciona politika dovela je do toga da se u ovom gradu više ne mogu održavati koncerti. Kancelar Nehamer i njegov ministar unutrašnjih poslova Karner odavno ne kontrolišu situaciju. U šta se pretvorila ova država? Sada imamo crno-belo, Austrija više nije sigurna - rekao je Kikl.

Informer

 

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner vidi stvari drugačije.

- Kancelarija za zaštitu Ustava i policija sproveli su efikasne istrage i učinili sve što su mogli da zaštite građane. Od posebnog je značaja bilo umrežavanje sa stranim bezbednosnim službama - rekao je on.

Najnovije informacije govore da policija nemilosrdno traga za još tri osobe za koje se sumnja da su na području Beča. Ogroman broj policajaca i snaga bezbednosti raspoređen je na ulicama austrijske metropole.