18.08.2024.

08:36

Foto: Epa

Zabava

Alen Delon otišao na eutanaziju? Glumac preminuo u 88. godini, a ovako je o "medicinskom ubistvu" pričao njegov sin

Alen Delon preminuo je danas u 88. godini, a poslednjih godina se borio sa kancerom.

Uzrok smrti još uvek nije poznat, a mnogi sumnjaju da je Alen odlučio da ide na eutanaziju, kao i njegova supruga, o čemu je u svetskim medijima pisano još pre dve godine. To je tada potvrdio i njegov sin Entoni.

- Kako starimo, imamo pravo otići u pakao tiho iz života, bez bolnica i injekcija - rekao je Entoni i dodao:

- Tačno je da sam ispratio mamu. Istina je da je odlučila da umre kako je i živela, odnosno kada to odluči, pa je izabrala eutanaziju.

Alen Delon je od 1978. godine živeo u Švajcarskoj gde je eutanazija, odnosno medicinski asistirano samoubistvo legalno, a na isti način je preminula i njegova nekadašnja supruga. 

Informer

 

Osim u Švajcarskoj, eutanazija je dozvoljena u svega još par država na svetu. Usput, u tim državama je razvijen i poseban vid medicinskog turizma, tzv "samoubilački turizam".

Postoje i zemlje kao npr. u Japanu u kojima nema zvaniče legalizacije, međutim, u njima se događaju presedani.

Informer

 

Eutanazija u Srbiji

Eutanazija u Srbiji još nije prihvaćena, ali se pacijenti ipak izjašnjavaju da li u slučaju nužde žele da se nad njima primeni reanimacija ili neki lekovi.

Za sada, eutanazija u Srbiji nije dozvoljena, jer pravosuđe ovaj akt smatra krivičnim delom, čak iako se radi o pacijentima koji pate od neizdrživih bolova. Svi akteri krivičnoj odgovaraju ukoliko su uslišili zahtev osobe i doveli do njenog smrtnog ishoda. Razlika je samo u dužini kazne.

Ukoliko se žrtva nije pismeno izrazila, odnosno nije ostavila testament i ako nedostaje lekarska dokumentacija koja dokazuje težinu bolesti, onda se predviđa maksimalna kazna za ovo delo, a ukoliko dokumentacija ipak postoji, tada je u opticaju minimalna kazna. Svakako, reč je o krivičnom delu.

Informer

 

Lista zemalja gde je dozvoljena eutanazija

- Holandija

- Belgija

- Luksemburg

- Švajcarska

- SAD (nije dozvoljena u svim saveznim državama)

- Kanada

- Španija

- Kolumbija

- Francuska

- Novi Zeland

- Australija