Autor: S. Kostić

18.10.2024.

11:40

Foto: EPA

Zabava

Šer je pre 26 godina jednom pesmom promenila istoriju, a posledice toga se svakodnevno mogu čuti kod naših pevača i repera (VIDEO)

U toj elektro pop i dens numeri prvi put u istoriji muzičke industrije iskorišćena je specifična tehnologija.

Njen povratak na scenu krajem devedesetih obeležilo je prvo upadljivo korišćenje tehnologije poznate kao autotjun, softvera koji može promeniti glas pevaču i koji je od tada zauvek promenio svetsku muzičku industriju.

Informer

 

Autotjun može u tolikoj meri promeniti glas da gotovo svi mogu zvučati savršeno. Kada se pravilno i umereno koristi, dovoljno je suptilan da se ne može otkriti. Ali producenti slavne pevačice su se poigrali idejom u tolikoj meri da su stvorili poznati zvuk koji delimično zvuči kao ljudski, a delimično kao robotski glas.

Kreator autotjuna, Endi Hilderbran, rekao je tada za medije:

Informer

 

"Razmišljao sam kako ću staviti taj efekat u softver. Ali nisam ni sanjao da će ga iko pri zdravoj svesti želeti da ga koristi. Dali smo Šer da prva proba i tako je nastao jedan od najvećih hitova devedesetih godina", rekao je Endi.

"Šer efekat", kako se popularno u svetu naziva autotjun, danas koriste mnogi naši domaći pevači i reperi i gotovo da nema pesme u kojoj se makar u nekom delu ne čuje prepoznatljivi efekat.