02.01.2020.

17:08

Foto:

Zaštitnik

BEOGRAD SE REŠIO PLASTIČNIH KESA?! Ovo su šest razloga zbog kojih bi na njih trebalo da zaboravite

Da bi se jedna plastična kesa razgradila, potrebno je 240 godina, a u Srbiji se godišnje upotrebi 2,4 milijarde plastičnih kesa.

Glavni problem koji nastaje zbog upotrebe plastičnih kesa i neodgovarajućeg načina njihovog odlaganja jeste nagomilavanje otpada u morima, rekama i jezerima. Zbog toga, između ostalog, strada veliki broj životinja u okeanima.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je 30 odsto riba otrovano plastikom. Do 2050. godine u morima će biti više plastike nego ribe!

U nerazvijenim zemljama žrtve su ljudi. Plastične kese, između ostalog, dovode do začepljenja vodovodnih i kanalizacionih cevi, čija posledica može biti izbijanje zaraze.

Oni koji prekrše odluku Grada Beograda moraće da plate novčanu kaznu: iznosom od 150.000 dinara kazniće se prekršaj pravnog lica, a sa 25.000 dinara odgovorno lice pravnog lica. Preduzetnik će biti kažnjen sa 75.000 dinara, a fizičko lice sa 25.000 dinara.

Iako običnih plastičnih kesa u trgovini više neće biti, biorazgradive kese će biti na raspolaganju, kao i papirne kese i platnene torbe, koje možete koristiti mnogo puta i koje su često praktičnije za pakovanje.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Tagovi: