20.04.2020.

12:09

Foto:

Zaštitnik

MENJAČNICA: Evro klizi pod pritiskom, dolar jača u odnosu na svetske valute

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je prošle nedelje 0,3 odsto, na 99,76 bodova.

Pritom je kurs evra prema dolaru skliznuo 0,55 odsto, na 1,0875 dolara. U odnosu na japansku valutu, cena dolara pala je, pak, 0,9 odsto, na 107,50 jena.

Poslednjih nedelja kurs dolara znatno oscilira zbog širenja koronavirusa u svetu i velikih monetarnih podsticaja američke centralne banke. Pre desetak dana dolar je bio pod pritiskom jer je Fed još jednom olabavio monetarnu politiku kako bi podržao privredu koja je paralizovana zbog oštrih mera za suzbijanje virusa korona.

Ali, prošle nedelje dolar se oporavio od tog pada jer investitori planove predsednika SAD Donalda Trampa o ponovnom pokretanju privrede smatraju pozitivnim znakom. Tramp je u četvrtak na konferenciji za novinare rekao da je u SAD-u prošao vrh epidemije i da je zemlja spremna da u tri faze ponovno pokrene privredu i ukinu restrikcije uvedene u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Ipak, ulagači su oprezni jer je jasno da američka privreda ulazi u recesiju, na šta, među ostalim, upućuju podaci s tržišta rada.

Čak 5,2 miliona Amerikanaca zatražilo je prošle nedelje isplatu naknade za nezaposlene, što znači da je u samo mesec dana taj zahtev predalo čak 22 miliona Amerikanaca.

Uprkos tome, neki analitičari očekuju da će dolar kratkoročno verovatno dobijati na vrednosti jer će višemesečni karantini širom sveta naneti ogromne štete globalnoj privredi.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs