01.07.2020.

13:52

Foto:

Zaštitnik

BEČ PROTIV PUTOVANJA U SRBIJU: Epidemijska situacija na Zapadnom Balkanu dobila najgoru ocenu?!

Pres konferencija još nije održana, ali je boja tih zemalja na karti objavljenoj na stranici Ministarstva spoljnih poslova već promenjena sa narandžaste (visoki rizik) u crvenu, što znači uzdržavanje od putovanja u te zemlje.

Time je preskočena jedna kategorija - preporuka parcijalnog izbegavanja nekih delova tih zemalja - i odmah data najteža ocena epidemijske situacije na Zapadnom Balkanu.

Nije reč o zabrani, već o preporuci da se tamo ne putuje. To znači da oni koji se u budućnosti budu vraćali iz tih zemalja, mogu računati na otežanu proceduru kod ulaska u Austriju.   

Do ove odluke dolazi zbog rastućeh broja novih infekcija u čitavom regionu, u Srbiji samo juče 274 u jednom danu. Kako je vreme godišnjih odmora, vlada očekuje da će na desetine hiljada onih koji ili rade u Austriji, ili su poreklom iz regiona, otputovati na odmor u zemlje porekla i tako dodatno zakomplikovati situaciju.

Potencijalni broj ljudi iz Austrije koji provode odmor u zemljama Zapadnog Balkana je veliki.

U Austriji takođe raste broj novoinficiranih, iako manje dramatično. Trend nije dobar: sredinom meseca je broj aktuelno obolelih bio oko 300, sada je duplo veći.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs