07.07.2020.

11:02

Foto:

Zaštitnik

PO LIST NEPOKRETNOSTI KOD NOTARA: Uredba je stupila na snagu, papir besplatno pod jednim uslovom

Prema ovoj Uredbi, građani koji ne zaključuju pravni posao kod javnog beležnika, a žele da imaju izvod iz katastra nepokretnosti u papirnom obliku moći će da ga dobiju i kod javnih beležnika, kao i u geodetskim organizacijama.

Cena lista nepokretnosti kod javnog beležnika u ovom slučaju iznosi maksimalno 540 dinara, uključujući PDV, navedeno je u saopštenju Javnobeležničke komore Srbije.

U drugim slučajevima, odnosno kada građanima treba izvod iz katastra nepokretnosti radi prometa nepokretnosti ili nekog drugog pravnog posla kod javnog beležnika, taj list se pribavlja elektronski po službenoj dužnosti, i tada je ovaj dokument besplatan, kao što je bio i do sada.

Javni beležnik će izvod iz katastra nepokretnosti štampati i takav prilagati spisima predmeta.

"Važno je napomenuti da nakon zaključenja ugovora o prometu nepokretnosti, javni beležnik odmah dostavlja dokumentaciju o nastaloj promeni nadležnoj katastarskoj službi, a Republički geodetski zavod potom donosi rešenje o uknjižbi koje dostavlja strankama na kućnu adresu.

"Javni beležnici nemaju ovlašćenje da vrše uknjiženje, već je to nadležnost Republičkog geodetskog zavoda", napominje se.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs