27.07.2020.

16:46

Foto:

Zaštitnik

KOMŠIJE PRVE PO PADU PRODAJE NOVI VOZILA: Turističke zemlje vode na listi, evo zašto

Na hrvatskom tržištu broj registracija novih automobila pao je za 54,4 procenta u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Španija je na drugom mestu sa padom od 50,9 odsto, a treći je Portugal sa 49,6 odsto pada.

Za više od 40 odsto prodaja je pala i u Italiji (-46,1), Bugarskoj (-44,5) i Grčkoj (-44,2 odsto), dok je prosek na nivou svih zemalja članica EU 38,1 odsto, preneo je portal SEEbiz.

Statistika pokazuje da je tržište najviše palo u južnoevropskim i mediteranskim zemljama, a zajedničko im je da su sve značajno naslonjene na turizam.

Pad turističkog prometa smanjio je potražnju za rent-a-car vozilima koja čine značajan deo prodaje novih vozila u svim turističkim zemljama.

Na primer, u Hrvatskoj je u prvoj polovini prošle godine svako drugo novo vozilo bilo registrovano za potrebe najma, a kako su se poremećaji na tržištu poklopili sa tradicionalnim mesecima najvećih isporuka vozila rent-a-car kućama (april i maj), to je i dovelo do ovakvih brojki.

U većini zemalja članica Unije prodaja novih vozila je pala izmedu 30 i 40 odsto, a samo u osam članica za manje od 30 odsto.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs