21.08.2020.

16:36

Foto:

Zaštitnik

OVO JE NAJSKUPLJA BANKARSKA POZAJMICA! Kamate idu i do 78 odsto!

Prema podacima Narodne banke Srbije iz juna meseca ove godine, može se videti da je prosečna kamata na dozvoljeni minus oko 29 odsto, dok je ona na nedozvoljeni minus u proseku oko 36 odsto. No visina ove kamate znatno se razlikuje od banke do banke, piše Bankar.rs.

Tako, primera radi, kamata na dozvoljeni minus u jednoj banci iznosi manje od 10 odsto, dok je najveća u drugoj gde je skoro 36 odsto. Isto je i sa kamatama na nedozvoljeni minus, pa je ona u jednoj banci manja od 10 odsto, dok je u drugoj čak 78 odsto.

Ekonomski stručnjaci poručuju da ove visine kamata nisu iznenađujuće, te podsećaju da dozvoljeni minus i jeste uvek bila najskuplja vrsta pozajmice.

NOVE OLAKŠICE ZA KREDITE! Sada možete produžiti otplatu stambenog zajma, zadužiti se za stan u izgradnji i dobiti dodatnih 90.000 dinara

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku i član Saveta guvernera NBS, komentarišući za Bankar.rs iznose kamata na nedozvoljeni minus kaže da se ograničenja jednostavno moraju penalizovati kako ne bi svi dužnici prekoračivali ograničenje.

Danas počinju pregovori o minimalcu za 2021. godinu
"To je princip penalizovanja i jeste najskuplji", ocenio je Kovačević.

I ekonomista Ljubomir Madžar kaže da dozvoljeni minus jeste najskuplja vrsta pozajmice.

"Jesam generalno protivnik nedozvoljenih stvari, te onaj koji upadne u nedozvoljeni minus jeste neodgovaran i očekivano je i prirodno da kazna za takav postupak bude rigorozna. Ipak, pojedine kamate su zaista previsoke. No, neka to bude za nauk onima koji su bezglavo trošili više od svojih mogućnosti i doveli se u takvu situaciju", poručuje Madžar za Bankar.rs.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs