26.08.2020.

12:53 >> 12:54

Foto:

Zaštitnik

AKO KORISTITE KOLGEJT PASTU, OVO MORATE DA ZNATE! Optužuju ih da lažu kupce, laž nije naivna

Farmaceutsko-kozmetički gigant "Prokter & Gembl" (P&G) podneo je tužbu Saveznom sudu u Australiji protiv konkurenta "Kolgejt-Palmoliv" tvrdeći da obmanjuju potrošače u reklami za pastu za zube i tako ugrožavaju i njihovo poslovanje.

Reč je o proizvodu "Colgate Optic White Renewal", za koju proizvođač tvrdi da uklanja žute mrlje stare deceniju ukoliko njome perete zube četiri nedelje, dva puta dnevno.
P&G, inače proizvođač paste "oral B", u tužbi, između ostalog, navodi  da su potrošači obmanuti i prevareni takvom reklamnom kampanjom, zbog koje je prodaja njihovog proizvoda za oralnu higijenu značajno opala.

ČOVEK VIŠE OD MESEC DANA BEZ MOBILNOG TELEFONA! "Vip" prekršio zakon, a traži pare za raskid

Prema tvrdnjama u dokumentima koje je sudu podnela kompanija P&G, ne postoje pouzdani naučni podaci koji bi dokazali da pasta za zube "uklanja 10 godina žute mrlje", kako se tvrdi na ambalaži paste "Colgate Optic White Renewal".

Zid ćutanja

Nećemo ništa komentarisati do okončanja parnice. Mi se i dalje držimo svojih tvrdnji i odlučno ćemo ih braniti.
Portparol "Kolgejta"

Sporna pasta sadrži vodonik-peroksid, za koji proizvođač tvrdi da može da izbeli površinu i duboke fleke na zubima, ali P&G smatra da se taj agens za izbeljivanje "brzo razloži u kiseonik i vodu usled kontakta sa pljuvačkom u ustima".

Tvrdnje "Palmoliva": "dokazano da duboko izbeljuje izvan površinskih mrlja", "izbeljuje zube iznutra i spolja" i oduzima "godine vašeg osmeha", takođe su ovom tužbom dovedene u pitanje.

- Pasta za zube će verovatno pružiti samo blagi efekat izbeljivanja zuba. Ona sigurno neće obezbediti trajni efekat izbeljivanja mrlja na zubima i ne može da promeni boju koja je posledica 10 godina starih žutih fleka - tvrde iz P&G i dodaju:
- Neće ukloniti žute mrlje koje su se nakupile za čitavu deceniju.

OPASNIJI OD ŠEĆERA! Iza kojih brojeva se kriju veštački zaslađivači i šta sve uzrokuju?

P&G kaže da je zbog obmanjujućih tvrdnji konkurencije smanjena prodaja njihove paste za zube, da je prekršen zakon o zaštiti konkurencije, ali i da je poljuljano poverenje potrošača u njihove proizvode.

Tužilac nije javno komentarisao tužbu, dok je svetskim medijima portparol giganta "Kolgejt-Palmoliv" rekao:

- Nećemo ništa komentarisati do okončanja parnice. Mi se i dalje držimo svojih tvrdnji i odlučno ćemo ih braniti.

P&G želi da nezavisni eksperti daju dokaze na suđenju, ali da se to dogodi najkasnije do decembra, kada trgovci odlučuju koje će proizvode nabaviti u sledećoj godini.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs