Zaštitnik
ŠOKANTNO OTKRIĆE INSPEKTORA: "Građani u mesu pojedu i gnoj iz apscesa i lezije od tuberkuloze"
Najnoviji izveštaj EFWC-a o stanju s klanicama i pogonima za preradu mesa širom EU preneo je Guardian.
- Nakon smanjenja zvaničnih kontrola ispravnosti mesa svinja i živine širom EU, konzumenti su izloženi riziku od bolesti koji se 'može izbeći'", jedno je od mesta iz izveštaja na koje se poziva britanski medij.
- Potrošači u Velikoj Britaniji i u EU jedu zaraženo meso, uključujući gnoj i iz apscesa i tuberkulozne lezije sa svinjskih glava - prenosi list navode iz izveštaja.
Ron Spellman, zamenik glavnog šefa EWFC-a, kazao je da bi inspekcije morale da osiguraju da nikakvi trupovi životinja sa znakovima bolesti ne završe u prehrambenom lancu, ali "tokom protekle decenije došlo je do erozije bezbedonosnih pravila".
Spellman se posebno osvrnuo na promene u inspekciji uzgoja svinja koje je uvela Evropska komisija 2014., zamenivši detaljne inspekcije vizualnim:
- Inspektori su prestali da uzimaju limfne čvorove sa svinjskih glava za koje je poznato da sadrže apscese i tuberkulozne lezije. U ranijem sistemu svinjske glave bile bi odbačene za prehranu, a sada se meso melje u proizvodnji kobasica i mesnih pita, čime se gnoj iz apscesa i tuberkulozni materijal raspršuje po tim proizvodima. Ne mislim da možete dokazati da je bezbedno hraniti ljude gnojem iz apscesa i tuberkuloznim materijalom - preneo je Guardian Spellmanovu izjavu.