29.09.2020.

16:51

Foto:

Zaštitnik

HIT PRIČA! NIKAD VIĐEN SLUČAJ IZ KURIRSKE SLUŽBE "AKS"! Kako je Marko ostao bez dokumeneta?

Kurirska služba "Aks" iz Šapca noćna mora je za potrošače koji žele da dobiju pošiljku na vreme na svojoj kućnoj adresi! Oni se uglavnom žale da im pošiljke kasne, čak i po nedelju dana, da se gube, da su kuriri jako neljubazni i neprofesionalni. Čak i neretko lažu da su pokušali dostavu, ali da nikog nije bilo na adresi. Na pozive uglavnom ne odgovaraju ili daju lažne informacije. Ali tu nije kraj mukama sa ovom službom, jer ćete, verovali ili ne, doživeti i da ne dobijete pošiljku samo zato što je kurir dobio otkaz, pa ne želi da odradi svoj posao do kraja.

Jedan od potrošača koji je upravo to doživeo jeste Beograđanin Marko L., koji je preživeo pravu agoniju. Prema njegovim rečima, trebalo je da mu stignu važna dokumenta kako bi preuzeo nova kola, ali to se pretvorilo u pakao.

Bez blama

Kurir mi je bez blama rekao: "Nisam ti doneo pošiljku zato što sam dobio otkaz juče i nisam hteo iz inata da odradim posao!"
Marko L.

- Kupio sam nova kola u salonu u Šapcu. Da bih mogao da ih registrujem i preuzmem, prodavci su morali da mi pošalju sve papire kako bih to odradio! Bilo je dogovoreno i pre svega plaćeno, kako bi stiglo istog dana kada je i poslato. Obavestili su me da su papire poslali preko kurirske službe "Aks". Uzeo sam slobodan dan i čekao sam kurira. Vreme je prolazilo, ali ništa nije stizalo. Bio sam vremenski ograničen jer sam morao što pre da preuzmem kola i registrujem ih. Na telefon kurirske službe niko se nije javljao. Iz salona su mi poslali kod pomoću koga mogu da pratim pošiljku, a sve vreme je pisalo da je ona kod kurira - započinje svoju priču Marko i nastavlja:

ŠOK PRIČA IZ KURIRSKE SLUŽBE AKS! Nestao paket sa suvim mesom, OVAKAV IZGOVOR JOŠ NISTE ČULI!

- Pozvao sam centralu "Aksa" i pitao šta se dešava. Rekli su mi da im je radno vreme do 18 sati i da će sigurno stići do tada. Naravno, od toga ništa nije bilo. Bio sam besan i revoltiran, jer je zbog njihove neodgovornosti bio stopiran ceo proces. Ujutru sam ih ponovo pozvao, da bi mi rekli kako je kurir dolazio i kako nikoga nije bilo na adresi, što je apsolutna laž jer nisam mrdnuo iz stana. Dali su mi broj kurira, koji mi je bez pardona rekao da dođem u Krnjaču i da uzmem pošiljku. Bio sam u šoku, ali mi nije palo na pamet da idem s jednog kraja grada na drugi. Kada sam im zapretio svojim pravima i nadležnima, stvorili su se sa sve pošiljkom na kućnoj adresi za nekoliko sati. Na moje pitanje zašto mi nisu doneli dokumenta juče, kada je i trebalo, kurir mi je bez blama odgovorio: "Zato što sam dobio otkaz juče i nisam hteo iz inata da odradim posao!" - šokiran je bio naš sagovornik.

Informer

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo primer loše poslovne prakse koja ide isključivo na štetu potrošača. U Pokretu za zaštitu potrošača Srbije smatraju da nadležni organi moraju da pojačaju kontrolu ove potrošačke sfere i da se sankcionišu sve nepravilnosti.

TRAŽE VAM NOVAC ZA DOSTAVU? Ako vam trgovac nije predočio troškove, niste u obavezi da platite

- Nažalost, poslovanje kurirskih službi je masovan problem među potrošačima i njihov rad ozbiljno ide na štetu klijentima. Nedopustivo je da se kuriri ponašaju neprofesionalno, da uslovljavaju primaoce pošiljke gde će doći po svoju robu, da kasne, daju dezinformacije. Ali je skandalozno da potrošač važan dokument ne dobije samo zato što je kurir dobio otkaz i smatra da može tako da se ponaša - naglašavaju u Pokretu i ističu:
- Svaki potrošač kome zakasne sa porudžbinom ili na bilo koji drugi način ugroze njegova prava trebalo bi da odustane od te pošiljke. To je najbolja moguća kazna za sve što ta firma radi potrošačima - savetuju u ovom pokretu.

Ekipa Zaštitnika potrošača kontaktirala je kompaniju "Aks" kako bismo dobili objašnjenje za ovakvo poslovanje. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor na postavljena pitanja.

Šta kaže Zakon o poštanskim uslugama:

* U slučaju gubitka ili potpunog ili delimičnog oštećenja sadržine registrovane pošiljke, ili prekoračenja roka za prenos i uručenje registrovane pošiljke u unutrašnjem saobraćaju, poštanski operator dužan je da pošiljaocu ili ovlašćenom licu naknadi štetu, i to:

1) gubitak ili potpuno oštećenje registrovane pošiljke - desetostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke;
2) gubitak ili potpuno oštećenje vrednosne pošiljke - iznos označen na pošiljci uvećan za naplaćenu poštarinu po vrednosti i desetostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke;
3) gubitak ili pogrešnu isplatu uputnice - iznos u visini uputničkog iznosa uvećan za naplaćenu poštarinu po vrednosti i desetostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke;
4) prekoračenje roka za prenos i uručenje registrovane pošiljke - petostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke;
5) oštećenje ili umanjenje sadržaja registrovane pošiljke - iznos u visini utvrđenog ili procenjenog dela oštećenja ili umanjenja sadržaja pošiljke, ali ne veći od iznosa koji bi se isplatio u slučaju gubitka ili potpunog oštećenja pošiljke;