03.01.2021.

13:30 >> 14:05

Foto:

Zaštitnik

VAŽNO! KAKO DA NE UGROZITE ZDRAVLJE NAJMLAĐIH! Koje igračke obavezno morate da izbegavate

Među proizvodima u kojima je utvrđen povišen nivo ftalata, opasne supstance koja izaziva ozbiljne zdravstvene poremećaje, nalaze se i igračke. Pomenuta supstanca je posebno opasna po decu, te zato morate biti veoma oprezni kada mališanima kupujete kocke, lutke, automobile i ostale plastične zanimacije. Kako da prepoznate opasne igračke i na šta posebno treba da obratite pažnju kada ih kupujete?

TRŽIŠTE PUNO NEBEZBEDNIH PROIZVODA! Evo gde su sve pronađene opasne hemikalije

U organizaciji "ALHem", koja se posebno bavi opasnim materijama u plastici, savetuju šta sve možete da uradite kako biste rizik od opasnih hemikalija sveli na minimum.

Reciklažna oznaka

Izbegavajte plastične igračke sa reciklažnom oznakom 3, ne kupujte ih na pijacama i uličnim tezgama
"ALHem"

- Važno je da čitate deklaracije. Preporučujemo potrošačima da izbegavaju plastične igračke sa reciklažnom oznakom 3, da ne kupuju igračke na pijacama i uličnim tezgama i da provere da li je na deklaraciji proizvoda uredno naveden proizvođač i robna marka. Na taj način povećavate šansu da svojoj deci kupite igračku bez opasnih hemikalija - kažu u ovoj organizaciji i dodaju:

- Ftalati su najčešće korišćeni omekšivači koji se dodaju plastici na bazi polivinil-hlorida (PVC) kao aditivi za omekšavanje i smanjivanje lomljivosti. Ne vezuju za polimer i postepeno se ispuštaju iz proizvoda od PVC materijala, te u kontaktu sa proizvodima koji ih sadrže može doći do izlaganja korisnika štetnim dejstvima ovih supstanci. Ftalati se često dodaju plastici od koje se izrađuju igračke kako bi ih učinili mekšim i savitljivijim za igru, ali i da bi smanjili fizičke povrede kod dece. Za njih je dokazano da imaju toksične efekte na reprodukciju tako što štetno da utiču na plodnost i na plod, a za neke od njih (DEHP, DBP, BBP, DIBP) dokazano je da mogu izazvati poremećaj rada endokrinog sistema, odnosno da su endokrini disruptor.

Prema poslednjim istraživanjima, čak 7 od 15 testiranih plastičnih igračaka i predmeta za negu dece sadrži opasne supstance - ftalate. Za ove hemikalije propisana je zabrana prisustva u koncentraciji iznad 0,1%, a izmerene koncentracije u ispitivanim uzorcima kreću se u opsegu od 0,5 do 31,5 %, što je i do 300 puta više od dozvoljenog.

SAVETI ZA KUPOVINU IGRAČAKA

* Izbegavajte igračke napravljene od plastičnih polimera, naročito od PVC jer u sebi mogu da sadrže omekšivače, kao što su ftalati. Ovaj materijal ćete prepoznati po reciklažnoj oznaci 3
* Boje i krede netoksične su ako se na etiketi nalazi oznaka ASTM D-4236.
* Kada kupujete igračku, tražite sertifikat na kojem stoji zemlja porekla, kao i oznaka "tested", da je proizvod odobrila agencija za proveru kvaliteta.
* Izbegavajte igračke od tvrde polikarbonatne plastike koje u sebi mogu da sadrže bisfenol A (BPA). Ovaj materijal ćete prepoznati po reciklažnoj oznaci 7
* CE znak koji je postavljen na etiketi ili ambalaži igračke nije garancija da igračka ispunjava sve propisane bezbednosne zahteve
* Igračka koja ima urednu deklaraciju sa svim potrebnim podacima, a naročito ona na kojoj je naveden proizvođač, kao i registrovana robna marka ima veću verovatnoću da bude bezbedna
* Potražite oznake "bez PVC", "bez ftalata/omekšivača" i/ili bez BPA"