04.06.2021.

16:53

Foto:

Zaštitnik

"MED-HANI" I DALJE NIJE POVUKAO PROIZVOD! Lažni med i dalje u prodaji

Uprkos analizama i nalogu inspekcije da se povuče iz prodaje, falsifikovani med koji proizvodi kompanija "Med-hani" iz Vučka kod Smedereva i dalje se može kupiti u prodavnicama širom Srbije.

Da podsetimo, Zaštitnik je pre tri meseca već pisao o ovom proizvodu, za koji je superanalizom utvrđeno da sadrži skoro trećinu čistog šećera. Oni su pokazali da njihov livadski med sadrži 27,99 odsto šećera poreklom od kukuruza i šećerne trske. Isto poreklo šećera pronađeno je i u bagremovom medu, i to u količini od 22,8 odsto.

- Zbog prodaje falsifikovanog meda, osim veterinarske inspekcije, u ovoj firmi je danima bila i policija - otkrio nam je Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Informer

Međutim, sada kaže, nije mu jasno kako se i dalje, uprkos svemu, ovaj proizvod nalazi u prodaji.
- Veterinarska inspekcija je izdala nalog da povuku sav med iz prodaje, ali nije više jasno ko dalje treba da kontroliše da li su to uradili ili ne. Nažalost, ovaj falsifikat može da se kupi u mnogim radnjama. Krajem prošle godine, veterinarska inspekcija je uzela uzorke bagremovog i livadskog meda firme "Med-hani". Superanaliza je pokazala da su oba meda falsifikati i da su miris i ukus nesvojstveni deklarisanoj vrsti proizvoda - podsetio je Živadinović.

Ima ga svuda

Ovog meda ima svuda, u prodavnicama, kafićima i radnjama zdrave hrane
Rodoljub Živadinović, SPOS

On dodaje da ovaj med sadrži značajnu količinu šećera koji se prirodno ne može naći u medu. Uz to, ukazuje i da na njihovom brendu "ekstra kvalitet" na ambalaži još stoji "prirodni med 100 odsto", što dovodi potrošače u zabludu i protivzakonito je.

Živadinović kaže da je u akciji otkrivanja lažnog meda utvrđeno da se na srpskom tržištu nalazi oko 40 odsto ovakvog proizvoda.
- Analiza samo pokazuje da se sada potvrdilo sve što smo godinama znali i na šta smo skretali pažnju nadležnima. Očekujem da se i u daljim istraživanjima otkrije čak 90 odsto falsifikovanog meda koji je na našem tržištu, jer je stanje sa falsifikatima na rafovima i generalno u prodaji zaista alarmantno - kaže Živadinović.
Da je reč o dobro planiranoj i osmišljenoj prevari, govori i činjenica da pomenuti med bez problema zadovoljava osnovne zakonske parametre kvaliteta i da prolazi osnovne analize.
- Med je "pao" na utvrđivanju autentičnosti, odnosno na utvrđivanju porekla šećera. On sadrži značajnu količinu šećera, koji se prirodno ne može naći u medu - objašnjava Rodoljub Živadinović.

Slučaj na sudu

Iz Ministarstva poljoprivrede saopštili su da je urađeno rešenje i na osnovu toga treba da se sklone sva sporna pakovanja iz prodaje. Slučaj je prijavljen i sudu. U firmi "Med-hani", kada su ih pozvali novinari, nisu imali vremena da prokomentarišu i odgovore da li se njihov proizvod i dalje nalazi u radnjama i zbog čega ga nisu povukli sa tržišta.