05.10.2021.

16:27

Foto:

Zaštitnik

MIRIŠE NA PREVARU! Ako pijete Grand ili Don kafu, ovo treba da znate! Proizvođači pod istragom

Komisija za zaštitu konkurencije je nakon petogodišnje analize kretanja cene kafe na tržištu Srbije pokrenula postupak protiv kompanija u čijem vlasništvu su kafa"grand" i "donkafe". Reč je "Atlantik grupi" i "Štraus adrijatiku" koje kontrolišu čak 80 odsto tržišta ovog napitka u našoj zemlji. 
Sumnja se da su ova dva proizvođača ugovarala cene i poskupljenja, što je protivzakonito jer šteti i građanima i konkurenciji. Ukoliko se dokaže da je ugovaranje cene postojalo, biće im oduzeta stečena dobit.

U Pokretu potrošača Srbije kažu da je ova vrsta poslovanja velikih kompanija skandalozna, a da su posebno ispaštali potrošači.
- Takva pohlepa nije zabeležena do sada. Dogovaranje cena među prodavcima bilo kojeg proizvoda zabranjeno je svuda u svetu. Trebalo bi da bojkotujemo takve firme koje nemaju mere u želji da što više zarade. Raduju nas reakcije Komisije za zaštitu konkurencije - kažu iz ovog udruženja za zaštitu potrošača.

Šteta svima

Ugovaranjem cena nanosi se šteta i potrošačima i konkurenciji

U saopštenju Komisije za zaštitu konkurencije između ostalog se navodi da je pokrenut postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv pomenutih kompanija zbog sumnje da su ugovarali cenu kafe na srpskom tržištu.
- Tokom maja i juna 2021. godine, Komisija je sprovela analizu uslova konkurencije na tržištu trgovine na malo odabranim prehrambenim proizvodima u Republici Srbiji. Navedena analiza je, između ostalog, obuhvatila i analizu kretanja maloprodajnih cena pojedinih brendova kafe i njihov međusobni odnos u posmatranom periodu od 2015. do 2020. godine - navodi se na sajtu Komisije za zaštitu konkurencije i dodaje:

Informer


- Komisija je osnovano pretpostavila da su društva "Atlantik grupa" i "Štraus Adrijatik", kao dva najveća učesnika na tržištu veleprodaje mlevene kafe u Republici Srbiji, te tako i dva najveća konkurenta, usaglašavali poslovne strategije u vezi sa cenama mlevene kafe u Republici Srbiji.

U "Atlantik grupi" kažu da su se u potpunosti stavili na raspolaganje u ovom postupku provere poslovanja koji je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula po službenoj dužnosti.
- Sigurni smo da će i rezultati ispitivanja potvrditi ono što znamo, a to je da se "Atlantik grupa", poštujući propise o zaštiti konkurencije, ne dogovara o cenama sa drugim učesnicima na tržištu, uključujući i "Štraus Adrijatik", ni sada, kao ni u prethodnim godinama koje se navode - kazali su u tom preduzeću.
Iz "Štraus Adrijatika" nismo dobili nikakav komentar.

Šta je sumnjivo Komisiji

- Uočeno je istovremeno poskupljenje kafe početkom 2017, pri čemu nakon ovog relativno naglog skoka cena, one kasnije nisu znatnije snižavane

- U periodu od 31. januara 2015. do 31. decembra 2020. utvrđeno je da su ova dva proizvoda u pet najvećih maloprodajnih lanaca imala usklađene cene

- Primećeno je i da su cene sirove kafe na kraju 2018. i tokom 2019. bile veoma niske, čak najniže u poslednjih deset godina, dok istovremeno, tada na našem tržištu nije došlo do pojeftinjenja mlevene kafe

- Identične izjave direktora obe kompanije o poskupljenju kafe u toku ove godine, bez navođenja iznosa poskupljenja