05.09.2022.

15:58

Foto: Informer/shutterstock

Zaštitnik

PROTERALI POZNATU KAFU S RAFOVA! "Jakobs" izbačen iz prodaje zbog cena, ŠTITE POTROŠAČE

Nemački trgovinski lanac "Kaufland" odlučio se na drastičan korak, pa je u pojedinim svojim radnjama na hrvatskom tržištu obavestio kupce da u rafovima možda neće moći da nađu neke od popularnih proizvoda kafe proizvođača "Jakobs".

Kako su preneli hrvatski mediji, takvo obaveštenje, uz izvinjenje potrošačima, istaknuto je na nekim od objekata u ovoj zemlji, uz obrazloženje da je do toga došlo jer s dobavljačem nisu uspeli da postignu dogovor o komercijalnim uslovima saradnje, odnosno nisu prihvatili znatno povećanje nabavnih cena ovih proizvoda.

Najbolje cene

- Želimo da održimo naše obećanje kupcima da nudimo uvek veliki izbor i najbolje cene proizvoda visokog kvaliteta. Nudimo vam veliki izbor alternativnih brendova - naveli su u saopštenju. Prema naknadnom obrazloženju koje je stiglo iz kompanije, kupcima će biti ponuđen širok asortiman zamenskih proizvoda.

Informer

Ovaj trgovac nije prvi koji se usprotivio poskupljenjima. Britanski lanac supermarketa "Tesko" početkom proteklog meseca već je načinio sličan potez kada je odbio da prihvati najnovije poskupljenje američkog proizvođača "Hajnc". S njihovih polica su tako nestali popularni kečap, pasulj i supe.

Interesi kupaca

Obrazloženje je takođe bilo da vodeći britanski trgovac želi da zaštiti interese kupaca pritisnute rastom troškova života i činjenicom da je za samo godinu dana prodaja mesa i ribe pala za 13 procenata.

Informer


U maju ove godine objavljeno je da su kriza u Ukrajini i pad kupovne moći dodatno uticali na povećanje kupovine proizvoda privatne robe, što velike trgovinske lance stavlja u malo drugačiji pregovarački položaj u odnosu na multinacionalne kompanije, vlasnike popularnih brendova.

Smeo potez

Oko 57 odsto građana navodi da u vreme krize češće kupuje privatne robne marke, a u pojedinim robnim grupama one su nadmašile premijum proizvode jer su često i tri puta jeftiniji od originalnih, a zadovoljavajućeg kvaliteta. Ipak, neke kategorije prilikom testiranja koje je sprovela britanska organizacija "Vič", pokazale su se kao prijemčivije za kupce, ali među njima nije bila kafa, pa je samim tim i potez "Kauflanda" prilično smeo jer privatne robne marke teško da mogu da priđu poznatim brendovima.