14.08.2022.

16:10

Foto: Informer

Zaštitnik

OPREZ! NE NASEDAJTE NA OVU PREVARU! Lаžni DR Nestorović uvaljuje sumnjiv preparat?!

Još jedna zloupotreba poznatog lekarskog imena radi promovisanja preparata! Ovog puta reč je o prodavcima sumnjivog preparata protiv parazita, koji svoj proizvod reklamiraju zloupotrebljavajući poznatog pulmologa i bivšeg člana Kriznog štaba za borbu protiv virusa kovid-19 prof. dr Branimira Nestorovića.

Koristeći Nestorovića, prilično popularnog u narodu, a poznatog i po neformalnim stavovima, koji se često razlikuju od mišljenja njegovih kolega, oni promovišu pomenuto sredstvo, čija je upotreba samim tim dovedena u sumnju.

Na sajtu "Vijesti onlajn", koji nema nikakve veze s portalom poznatih crnogorskih novina i kreiran je, po svemu sudeći, samo radi ove prevare, plasirana je potpuno izmišljena priča o navodnom skandalu u vezi s gostovanjem dr Nestorovića na nekoj neimenovanoj televiziji.

Sve, naravno, nema veze s istinom i priča je sama po sebi nebulozna, ali izgleda da i takva može da privuče nekog naivnog i neupućenog.

Informer

Lažne tvrdnje

Naime, tekst ide u smeru da je Nestorović izneo u emisiji šokantnu "istinu" da maltene sve bolesti uzrokuju paraziti i da postoje preparati koji mogu doneti isceljenje. Tačnije jedan preparat, koji se u stvari ovako i reklamira čistom obmanom. Zbog ovakvog Nestorovićevog stava emisija je navodno prekinuta, što je izmišljeno.

Sve to začinjeno je slikom doktora Nestorovića, a u cilju da bi se prodao preparat za čišćenje organizma od parazita, registrovan kao suplement pod imenom "parazol", proizvođača "Moćna priroda".

Informer

Da nešto nije u redu, vidi se i po samom tekstu, u kome je dr Nestorović lažno predstavljen kao "viši specijalista odeljenja za parazitologiju Instituta za javno zdravlje", što uopšte ne postoji, niti ima veze s njegovom strukom. Takođe, u tekstu su korišćene fotografije gostovanja dr Nestorovića po različitim emisijama i televizijama koje nemaju veze s onim što je u tekstu navedeno.

Privatna tužba

Kako su objasnili advokati, na ovo bi, pre svega, trebalo da reaguje sam dr Nestorović.

- Ukoliko je priča izmišljena, s njegovim izmišljenim izjavama, on ima pravo da po privatnoj tužbi goni počinioce. Ovakva vrsta kršenja zakona ne podleže službenom gonjenju, već se svodi isključivo na privatnu tužbu i procenu samog lica koje se pominje koliko takav tekst može da nanese štete njegovom ugledu - pojasnio nam je jedan beogradski advokat, dodajući da je, nažalost, tako, mada se radi i o prevari koja potencijalno može da ugrozi zdravlje onog ko na nju nasedne.

Informer


Podsetimo, lekari su više puta upozoravali ljude da ne nasedaju na ovakve priče i da ni slučajno ne koriste bilo kakve neproverene preparate, a zloupotrebljeni su lik i delo dr Milovana Bojića, dr Miljka Ristića i drugih...

Proizvođač "parazola", koji je zloupotrebio lik i delo dr Nestorovića, nije odgovorio na pitanja novinara.