• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

10.01.2020

09:08

JEDNA ŽENA KOŠTALA JE KRALJA KRUNE! Nakon skandala sa glumicom i princom, SVI PRIČAJU O SLUČAJU KOJI JE POTRESAO SVET

Estrada

JEDNA ŽENA KOŠTALA JE KRALJA KRUNE! Nakon skandala sa glumicom i princom, SVI PRIČAJU O SLUČAJU KOJI JE POTRESAO SVET

Podeli vest

Odluka princa Harija i Megan Markl da napuste kraljevsku porodicu i dalje izaziva brojne reakcije, a mnogi su videli sličnost sa slučajem iz engleske istorije početkom 20 veka.

Istorija se ponavlja, piše “Dejli mejl” upoređujući Harija i Megan sa bivšim britanskim kraljem Edvardom VIII, koji nije bio na tronu ni godinu dana pre abdikacije, i njegovom suprugom Volis Simpson, američkom razvedenicom zbog koje je i ostavio tron. Tadašnji premijer Stenli Boldvin se protivio ovom braku, pa je Edvard abdicirao i nasledio ga je mlađi brat Džordž VI, otac Kraljice Elizabete II.

 

 

Edvardova vladavina od 326 dana je bila najkraća do sada u britanskoj istoriji (20. januar–11. decembar 1936). Edvard je znao da će Boldvinova vlada podneti ostavku ako dođe do braka, što bi dovelo dalje do opštih izbora i upropastilo status politički neutralne konstitutivne monarhije. Stoga je napustio tron, preuzeo titulu Vojvode od Vindzora i oženio se Volis 1937. Ostatak svojih života su proveli u Francuskoj.

Edvard VIII je 1936. bio veoma popularan, novi kralj, ali on je sve odbacio zbog Simpsonove, a taj događaj je zauvek obeležio britansku kraljevsku porodicu. Kad je njihova želja za brakom naišla na protivljenje u vladi, tada je objašnjenje pruženo javnosti glasilo da je Edvard na čelu Engleske crkve koja tada nije odobravala ponovni brak nakon razvoda ukoliko je bivši supružnik i dalje živ.

Ali, u pozadini je bila želja establišmenta da se reši Edvarda VII, koji je bio simpatizer fašizma – sigurnije su se osećali sa vojvodom od Jorka i njegovom aristokratskom, škotskom ženom Elizabetom II.

 

 

“Abdikacija” Harija i Megan nije ni izbliza toliko dramatična koliko je bila Edvardova pre 83 godine, ali je njihova odluka ipak zatekla Bakingemsku palatu i širi krug kraljevske porodice kao i nacionalnu i svetsku javnost. Mediji navode da su Megan i Hari objavili svoje povlačenje, a da nisu ni rekli kraljici.

“Dejli mejl” ocenjuje da će, za razliku od Edvardovog koje je dovelo do egzistencijalne krize kraljevske porodice i neočekivanog krunisanja Džordža VI, povlačenje Harija i Megan ojačati instituciju monarhije.

 

 

Kad su se Hari i Megan venčali, u ceremoniji koju je pratio čitav svet, buduća vojvotkinja je imala 34 godine, poput Volis kad je upoznala Edvarda. Mnogi su tada smatrali da je otvoreno novo poglavlje u istoriji Vindzora, međutim Megan nije znala šta je monarhija zaista niti kakve uloge pripadnici kraljevske porodice moraju da igraju u javnom životu Britanije.

Ni Hari ne zaostaje – oboje deluju nesvesno činjenice da je britanska monarhija “delikatno konstitutivno čudo” kako piše “Dejli mejl”, a ne mašina za štampanje stavova njenih pripadnika koliko god da su plemeniti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija