• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mirror.co.uk

21.02.2020

10:57

NEDELJU DANA NAKON 3. ROĐENDANA DOBIO JE STRAŠNU DIJAGNOZU Danas skoro uopšte ne vidi, a ima SAMO JEDNU ŽELJU

Estrada

NEDELJU DANA NAKON 3. ROĐENDANA DOBIO JE STRAŠNU DIJAGNOZU Danas skoro uopšte ne vidi, a ima SAMO JEDNU ŽELJU

Podeli vest

Mladi tata je u trci sa vremenom - želi da vidi svoju još uvek nerođenu ćerku pre nego što zauvek izgubi vid. Zbog komplikacija sa dijabetesom, Čarli Makalaj gubi vid, ali se nada da će pre nego što potpuno oslepi imati priliku da vidi svoju ćerku i devojku dok hoda prema oltaru.

Čarliju Makalaju (21) iz istočnog Hula, jedina je želja da vidi svoju kćerku i svoju devojku kako hodaju ka oltaru na dan njihovog venčanja, pre nego što potpuno izgubi vid zbog dijabetesa.

Čarli je dijabetičar već 18 godina - bolest mu je dijagnostikovana nedelju dana nakon trećeg rođendana. 

Njegovo stanje se zakomplikovalo i došlo je do razvoja dijabetičke retinopatije u decembru prošle godine, što je uzrokovalo brzo pogoršanje vida.

Čarli sada ne vidi na desno oko, dok je vid na levom veoma slab. Njegova jedina želja je vidi dolazak svoje ćerke na svet u julu mesecu i njegovu trudnu devojku Bili Smit u venčanici u maju mesecu, pre nego štopostane trajno slep.

"Da mogu, sutra bih se oženio njome. Želim da ih vidim pre nego što oslepim. Želim da vidim Bili u venčanici", rekao je Čarli.

Čarli nije imao nikakve probleme, sve do polaska u srednju školu, kada je bio maltretiran od strane ostalih učenika jer mu je na stomaku bila pričvršćena insulinska pumpa koja mu je rgulisala nivo šećera u krvi. 

"Bio sam zlostavljan, a pravio sam se da problem ne postoji", rekao je Čarli. 

Nakon što su krajem prošle godine počeli problemi sa vidom, Čarli je otišao u bolnicu gde je imao nekoliko operacija za samo nekoliko nedelja. Sada vidi samo delimočno na jedno oko. 

"Jako se naprežem i mučim kako bih bio u mogućnosti da vidim. Stvarno je teško. Ne vidim ekran telefona niti vozila kada prelazim ulicu. Ne mogu da izađem iz kuće sam, moram imati nekoga uz sebe", priča Čarli. 

Čarlija je podržala dobrotvorna organizacija "Sight Support", a uspostavio je vezu i sa lokalnim fudbalskim timom za slepe. 

"Ne želim da izgubim svoju nezavisnost". Borim se i sa svojim mentalnim zdravljem, teško je sve ovo prihvatiti. Ponekad se pitam kako uspevam da izdržim sve ovo", rekao je.

Foto: Pixabay

Čarli se nada da će podići ljudsku svest o dijabetesu, ne samo na komplikacije koje može da izazove, već i na to kako bolest utiče na mentalno zdravlje čoveka.

"Trudim se da razgovaram sa ljudima, ali želim i da počnem da širim svest o tome", odlučan je Čarli i dodaje da mu je naveća podrška porodica, uključujući i njegovu dugogodišnnju partnerku Bili i njihov osmogodišnji sin Fredi Džejms. 

Takoše, planiranje venčanja mu zaokupljuje misli kako ne bi pao u depresiju. 

"Moja porodica je sjajna, uvek su tu za mene. Bili je teško, ali to ne pokazuje. Uvek je uz mene, 100 posto", kaže Čarli.

Čarlijeva mama Sara (41) će ove godine u aprilu trčati londonski Maraton kako bi podigla svest ljudi. 

"Zaista sam ponosan, ne mogu da verujem da ona to zaista i radi. To je jedan od najvećih dobrotvornih događaja u zemlji, ako ne i svetu, zato sam jako ponosan na nju", kaže Čarli.

Foto: Shutterstock

"U početku je bilo grozno da se pomirim sa čitavom situacijom, ali sam se kasnije odlično snašla. Međutim, kada je krenuo u srednju školu, želeo je da se pretvarana da ne boluje od dijabetesa. Želeo da bude isti kao i svi drugi. Ljudi ne znaju koliko to ozbiljno može biti ili koliko je važno dobiti pravu podršku. To je vrlo ozbiljno, a komplikacije koje dolaze s tim su ogromne", kaže Čarlijeva mama i dodaje:

"Sada ima svu svoju porodicu oko sebe. Svadba je zakazana za 9. maj i svi se okupljamo za njega", završila je.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija