• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

02.03.2020

17:37

(FOTO) ON JE BIO IZUZETNO LJUDSKO BIĆE! Marina Abramović se oglasila povodom SMRTI BIVŠE LJUBAVI!

Estrada

(FOTO) ON JE BIO IZUZETNO LJUDSKO BIĆE! Marina Abramović se oglasila povodom SMRTI BIVŠE LJUBAVI!

Podeli vest

Konceptualni umetnik, pionir performansa, bodi arta, ali i polaroid fotografije, Ulaj preminuo je juče u Sloveniji, posle duge i teške bolesti. Najpoznatiji nepoznati umetnik na svetu, kako su ga nazivali, i nekadašnji intimni partner i saradnik Marine Abramović, umro je u Ljubljani u 77. godini

- Sa velikom tugom saznala sam danas za smrt svog prijatelja i bivšeg partnera Ulaja. Bio je izuzetan umetnik i čovek koji će nam nedostajati. Utešno je znati da će njegova umetnost i zaustavština živeti zauvek - poručila je Marina Abramović na vest o smrti Ulaja.

PREMINULA NAJVEĆA LJUBAV MARINE ABRAMOVIĆ! Umetnik Ulaj izgubio je bitku u 77. godini - svi će ga pamtiti po OVOM DELU (VIDEO)

JEDNA POSETA BOLNICI U KOJOJ RADI MOJA SESTRA otkrila mi je tajnu koju je moj muž GODINAMA KRIO OD MENE

Frank Uve Lajsipen, kako je njegovo pravo ime, rođen je 30. novembra 1943. godine u nemačkom gradu Solingenu. Početkom sedamdesetih, želeći da se oslobodi “nemačkih stega”, seli se u Amsterdam, gde započinje eksperimente sa polaroid fotografijama. Serija autobiografskih polaroid kolaža, koji su preispitivali poimanje pola, “Renais sense”, podigla je veliku buru u holandskoj javnosti 1974. i okarakterisana kao skandalozna.

 

 

Samo dve godine kasnije Ulaj upoznaje Marinu Abramović, sa kojom započinje intimnu i profesionalnu saradnju. Ulaj i Marina su tokom petnaestak godina zajedničkog rada postavili nove standarde i ispisali, kako je Abramovićeva jednom rekla, “važne stranice za istoriju umetnosti peformansa”.

STIGLA MI JE PORUKA OD SVEKRVE, i nisam mogla da verujem šta piše: Odmah sam pozvala DEČKA, A NJEGOVE REČI BILE SU JOŠ ŠOKANTNIJE

Ovaj plodni umetnički tandem istraživao je granice ljudske izdržljivosti, a tačku na saradnju, ali i emotivnu vezu stavili su 1988. godine, posle čuvenog performansa na Kineskom zidu, kada su prešli više od 2.500 kilometara, hodajući jedno drugom u susret sa različitih krajeva.

 

 

- Za Marinu je bilo izuzetno teško da nastavi sama, a za mene je to bilo nezamislivo. Kada ljubav nestaje, ona se pretvara u mržnju. A Marina je mene mrzela - prisetio se Ulaj u jednom intervjuu, priznavši da ga je raspad veze sa Abramovićevom toliko slomio da se neko vreme povukao iz sveta umetnosti.

KAKAV TUPSON! Verenik je ostavio pred venčanje jer je bila DEBELA, a onda je pobedila na IZBORU ZA MIS! (FOTO)

Ponovo su se spojili 2010. godine u Njujorku, tokom Marinine retrospektive izložbe i performansa “Umetnik je prisutan” u Muzeju moderne umetnosti. Ulaj je bio jedini učesnik performansa sa kojim je umetnica imala fizički dodir, a taj emotivan susret zabeležen je i u dokumentarcu “Umetnik je prisutan” Metjua Ejkersa.

Foto: youtube/MiticoMazz

 

Međutim, pre pet godina Ulaj je tužio Marinu, zbog kršenja ugovora o prodaji zajedničkih dela. Sud u Holandiji presudio je u Ulajevu korist, naloživši Abramovićevoj da plati 250.000 evra bivšem partneru. Umetnik je svojevremeno taj sudski proces uporedio sa svojom borbom protiv raka.

DEVOJČICA (15) POPILA ČAJ I VEČERALA, a samo 4 sata kasnije BILA JE MRTVA! Roditelji na podu zatekli jeziv prizor

- Moja borba sa kancerom je pretila mom životu, a pravna bitka sa Marinom mojoj egzistenciji - izjavio je umetnik. Naime, Ulaju je 2011. godine dijagnostikovan kancer limfe, a njegova borba ovekovečena je u dokumentarcu “Projekat rak”, Damjana Kozola.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)
Društvo

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)

Nema sumnje da svako od nas pamti stresove koje smo doživeli zbog čekanja u dugim redovima i gubljenja vremena na obavljanje administrativnih poslova. Srećom, konačno možemo da odahnemo.

16.04.2024

08:00

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija