• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.03.2021

14:09

OSNOVAO JE GRUPU BALKANIKA I NASTUPAO ŠIROM SVETA! Evo ko je bio Sanja Ilić!

Estrada

OSNOVAO JE GRUPU BALKANIKA I NASTUPAO ŠIROM SVETA! Evo ko je bio Sanja Ilić!

Podeli vest

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je danas.

Aleksandar Sanja Ilić rođen je 1951. u Beogradu. 

Kada je imao 12 ili 13 godina, napisao je muziku prema tekstu Duška Radovića u izvođenju Dragana Lakovića. Kada je imao 16 godina, poslao je svoju kompoziciju "Pesnik mira", koju je pevala Lola Novaković, a koju je Jugoslavija trebalo da predstavi na Pesmi Evrovizije 1968. godine.

1976. godine na istom takmičenju objavljena je njegova kompozicija "Bie, bie, bie", ali ovog puta u Opatiji. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1975. godine.

Foto: Printscreen You Tube

Kao mladić pridružio se grupi Vragolani, a zatim grupi San. Njegov najbolji pristup, Predrag Jovičić Trta, koji je bio pesnik grupe San, doživeo je strujni udar tokom koncerta u holu Stolice u Nišu 1975. godine. U znak sećanja na njega, snimio je album.

Sedamdesetih godina 20. vek komponuje muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića: "Sve što smo želeli, sve što smo želeli. To su nam dali, crveno-belo."

Njegova pesma "Halo, halo" u izvođenju grupe Aske predstavljala je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982. godine. Nkegova pesma "Princeza" u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topi koja počinje u januaru.

Foto: Printscreen You Tube

Grupu Balkanika osnovao je 1998. godine, a prvi koncert je održan 26. juna 2000. Nastupao je sa Balkanikom na koncertima širom sveta. Izveden je u Srbiji na Pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu, posebno sa njegovim bendom, pesma se zove Nova deca. Pesma je ušla u finale Evrovizije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija