• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.04.2021

12:37

TOZOVAC JE U MLADOSTI VOLEO OVU GLUMICU, a zbog PESME koju je snimio morao je da napusti SRBIJU! Otkrivamo vam 12 stvari koje koje NISTE ZNALI o čuvenom pevaču!

Estrada

TOZOVAC JE U MLADOSTI VOLEO OVU GLUMICU, a zbog PESME koju je snimio morao je da napusti SRBIJU! Otkrivamo vam 12 stvari koje koje NISTE ZNALI o čuvenom pevaču!

Podeli vest

Pevač Predrag Živković Tozovac nakon nekoliko nedelja borbe izgubio je, nažalost, bitku sa koronavirusom. On je 6. aprila preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u 86. godini.

Predrag Živković Tozovac važi za jednog od najboljih pevača narodne muzike. Prve singl pesme snimio je davne 1965. godine, među kojima su: "Oči su ti tugom prelivene", "Kad povedem kolo moje", "Olistala šuma" i "Jesen stigla i u naša sela".

Nakon toga njegova karijera muzičara kreće uzlaznom putanjom i počinje da radi sa najvećim imenima srpske i jugoslovenske muzičke scene – Lepom Lukić, Miroslavom Ilićem, Predragom Gojkovićem Cunetom i drugim, a bio je i voditelj "Folk parade", zajedno sa glumicom Zlatom Petković i svojim kolegom Predragom Gojkovićem Cunetom.

Otkrivamo vam 12 stvari koje niste znali o legendi narodne muzike.

1. Nadimak Tozovac je dobio po ocu.

Njegov otac zvao se Svetozar, a majka Budimka. Svetozar je bio harmonikaš koga su svi poznavali po nadimku Toza. Otuda potiče i pevačev nadimak Tozovac.

2 . Sa 10 godina je počeo da svira i peva na svadbama, kako bi zaradio za sebe i svoju majku.

Tokom Drugog svetskog rata, 1941. godine, Nemci su streljali Predragovog oca Svetozara, a njemu je ostala u amanet očeva harmonika, koju je on odmah počeo da uči, uz podršku svoje majke Budimke. Osim harmonike, Tozovac je učio da svira bubnjeve i trubu, a sa samo 10 godina počeo je da svira i peva na svadbama, kako bi zaradio novac za sebe i svoju majku.

3. Zbog pesme koju je snimio pobegao je u Nemačku.

Tozovac je veliku popularnost postigao davne 1971. godine, ali se već naredne 1972. godine morao skloniti kod prijatelja u Nemačku.

Naime, pevač je snimio pesmu "Jeremija" koju su tadašnje komunističke vlasti svrstale u četničke pesme, te je zbog toga napustio zemlju, a kada se nakon dve godine vratio u Srbiju, vlasti su mu oduzele pasoš.

4. U mladosti je bio u vezi sa glumicom Žižom Stojanović.

Foto: printscreen/tvpink

Žiža Stojanović bila je učesnik prve sezone rijalitija "Zadruga", a tom prilikom je posle mnogo godina progovorila o nečemu što niko nije znao.

Naime, Žiža je otkrila da je nekada imala romansu sa Tozovcem, te da je pevač njena ljubav iz mladosti.

Tozovac je jedan šmeker. To je bila jedna šema u Beogradu kad sam bila mlada - rekla je Žiža tada u "Zadruzi".

5. Glumio je u nekoliko filmova i serija.

Tozovac se oprobao i u glumi.

Naime, on se pojavio u nekoliko filmskih i serijskih ostvarenja kao što su "Naše priredbe", "Vrti se, vrti vreteno", "Veselo veče - 20 godina", "Život je lep", "Dvosobna kafana", "Momčine", "Dopisani", "Prva srpska železnica", "Folk parada", "Balkan Ekspres 2".

6. Potukao se sa Tomom Zdravkovićem.

Foto: Printscreen You Tube/Toma Zdravković

Brojne anegdote ostale su iza ove pevačke legende, jedna od njih je sa velikim Tomom Zdravkovićem.

Jednom prilikom je Tozovac otkrio kakvu je neprijatnost imao sa Tozovcem kada je pokušao da ga "skloni od čaše".

- Jednom sam pokušao i on me je nokautirao. Posle jednog našeg nastupa čekali su ga neki momci s kojima je on hteo silom da ode da pije. Jedva sam ga odvukao do sobe. I u sobi smo se potukli. Udario me je tako da sam mislio da me je nokautirao. Onda sam ga dva-tri-četiri puta dobro ošamario i on se smirio. Sedeo sam još sat i zaspao, jer je za nekoliko sati trebalo da krenemo dalje - ispričao je Tozovac pre skoro deceniju.

7. Navijao je za Crvenu zvezdu.

Foto: printscreen

Fudbalski klub Crvena zvezda oprostio se od poznatog pevača i svog velikog navijača Predraga Živkovića Tozovca, koji je 6. aprila preminuo u 86. godini.

Obožavao je crveno-bele, divio se nastupima igrača našeg kluba, ali uprkos tome što je zbog Rajka Mitića zavoleo Crvenu zvezdu, omiljeni fudbaler mu je bio Dragoslav Šekularac. Crvena zvezda izražava najdublje saučešće njegovoj porodici - stoji u saopštenju crveno-belih.

8. Bio je prvi voditelj u Grand produkciji.

Voleo sam da radim i sarađujem sa njim, obožavao sam ga kao čoveka, njegov duh i vedrinu. Tozovac je bio prvi voditelj u Grand produkciji, zajedno sa Draganom Katić i Čobijem vodio je emisiju "Zvezdano nebo" , koja je kasnije promenila ime u Grand parada - rekao je direktor "Granda", Saša Popović, nakon vesti da nas je legendarni pevač napustio.

9. Očevu sliku je nosio u novčaniku.

Ratko Rađenović, kum Predraga Živkovića Tozovca, otkrio je da je pevač nosio očevu sliku u novčaniku.

- Bio je najveći ljubitelj života, pionir življenja. Zapravo, bio je sublimacija inteligencije, emocije i pameti. U novčaniku je nosio fotografiju svog oca kojeg su streljali kada je imao samo 5 godina. Zamislite kakav je to bio čovek, koji je do smrti nosio fotografiju oca kojeg praktično nije ni poznavao. Bio je pun empatije i od ljubavi satkan. Iz životne tuge i rapsodije, napisao je najlepše ljubavne pesme - rekao je Rađenović za medije.

10. U maju 2019. godine je operisao karotidu, nakon čega više nije mogao da peva.

Predrag Živković Tozovac je u maju 2019. godine operisao karotidu, a ubrzo nakon operacije izjavio je da je dobro i da nema sumnje da će moći ponovo da peva.

Pevač je nakon toga ispričao da ipak nećemo više imati prilike da ga slušamo, bar ne uživo, pošto je ostao bez raskošnog glasa.

Nažalost lekari su mi prilikom operacije upropastili glasne žice. U početku sam imao problem sa govorom, ali mi se srećom on povratio. Sada normalno pričam, ali ne mogu da pevam. Sada mogu samo da pevušim - rekao je pevač tada.

11. Ljubav sa Emilijom Mimom posle 40 godina krunisao brakom.

Foto: printscreen

Tozovac je ljubav sa Emilijom Mimom posle 40 godina krunisao brakom i to početkom ove godine, a pevač je jednom prilikom otkrio kako je došao na ideju da prve dane 2021. godine započne u bračnom statusu.

Nema to veze sa godinama. Bio sam oženjen kao mlad čovek, sa dvadeset godina. Brak tada nije uspeo. Živim sa Emilijom, koju najlepše volim četrdeset godina. Imao sam jednostavno želju da krunišem jedno zajedničko vreme života u ljubav. To je jedini razlog – rekao je Tozovac tada za "Blic".

12. Imao je dva vanbračna sina

Tozovac nije voleo da priča o svom privatnom životu, ali je jednom potvrdio da je otac.

Imam dva vanbračna sina, ali to nije za novine. To je moja privatna stvar. Neka su oni živi i zdravi, ali moji sinovi su stvoreni slučajno. Jedan živi u Americi i on već ima sina Marka. Kamo sreće da imam sad sto Srba kojima sam otac. Bio bih najsrećniji čovek na svetu – rekao je pre devet godina pevač za Kurir.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
stari kadar

pre 2 godine

stavku pod rednim brojem 3 je licno demantovao .. imao je problema zbog pesama koje je pevao u inostranstvu a ne zbog Jeremije ..

nemanjicbgd

pre 2 godine

Toza je, sedamdesetih godina proslog veka, imao romansu sa Biserom Veletanlic.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija