• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

21.04.2021

09:10

Mladić došao u bolnicu u kritičnom stanju: Ustanovljeno je da je 4 puta dnevno pio NAPITAK KOJI MNOGI KORISTE I KOJI GA JE DOVEO NA IVICU SMRTI

Estrada

Mladić došao u bolnicu u kritičnom stanju: Ustanovljeno je da je 4 puta dnevno pio NAPITAK KOJI MNOGI KORISTE I KOJI GA JE DOVEO NA IVICU SMRTI

Podeli vest

Student u Britaniji razvio je stanje srčane i bubrežne insuficijencije jer je dve godine pio i po dva litra energetskih napitaka.

Čovek je dve godine dnevno pio četiri energetska napitka od po 500 mililitara, pre nego što je primljen u bolnicu zbog srčane insuficijencije, navodi se u medicinskom izveštaju.

Medicinsku pomoć potražio je pošto je počeo da gubi kilograme i da otežano diše. Lekari su ga zadržali na intenzivnom bolničkom lečenju, a njegovo stanje je bilo toliko loše, da su lekari razmišljali da li mu treba transplantacija organa, navodi se u "Britiš medikal džornalu".

Testovi krvi, skeniranja i očitavanja EKG-a otkrili su da je imao i srčanu i bubrežnu insuficijenciju. Bubrežna insuficijencija je bila povezana sa dugotrajnim i ranije nedijagnostikovanim stanjem, koje se zatim dodatno pogoršalo.

Autori medicinske studije, Guy's and St Thomas' NHS Foundation, istakli su da student nije imao nikakvu istoriju bolesti, osim prekomernog unosa energetskih napitaka. Takođe su istakli da svaka limenka koju je popio sadrži 160 miligrama kofeina.

Foto: Shutterstock

Energetska pića napravila su pravi haos u organizmu

Tri meseca pre prijema u bolnicu nije mogao da nastavi univerzitetske studije zbog svoje letargije i lošeg zdravstvenog stanja. Proveo je 58 dana u bolnici, uključujući i boravak na intenzivnoj nezi, koji je opisao kao traumatičan. 

Posle devet meseci uspostavljena mu je normalna srčana funkcija sa „blagim oštećenjem“. Doktori kažu da je teško predvideti da li će se potpuno oporaviti.

Pacijent, koji nije imenovan, aktivno je učestvovao u studiji i zatražio još nalepnica sa upozorenjima na ovoj vrsti pića.

„Kada sam pio četiri energetska pića dnevno, patio sam od podrhtavanja i lupanja srca, što je ometalo moju sposobnost da se koncentrišem na svakodnevne zadatke i studije na fakultetu. Patio sam i od jakih migrena, koje bi se često javljale u periodima kada nisam pio energetsko piće", istakao je neimenovani čitalac studije.

Takođe, predlaže da bi trebalo da bude više svesti o štetnosti energetskih napitaka i o njihovim efektima na zdravlje. Mislim da bi trebalo da se nalepnice sa upozorenjima, slične pušenju, prikažu kako bi se ilustrovale potencijalne opasnosti sastojaka u energetskom piću.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)
Društvo

Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)

Da bi ljudi ostali na svojim ognjištima, najvažnija je putna infrastruktura kako bi mogli normalno i dostojno živeti. Da meštani udaljenih sela na teritoriji opštine Prijepolje nisu zaborvljeni dokazao je lično predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, po čijem direktnom nalogu se asfaltira put kroz selo Osoje. Za deonicu dugačku jedan kilometar, gde živi oko sedamdesetak žitelja, država je izdvojila 10,7 miliona dinara.

16.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija