• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: biografija.org

25.08.2021

18:18

KO JE BIO LANE GUTOVIĆ? Iza sebe je imao pozamašnu pozorišnu i filmsku KARIJERU - ĆIRKO, DONESI MI VISKI SA LEDOM

printscreen

Estrada

KO JE BIO LANE GUTOVIĆ? Iza sebe je imao pozamašnu pozorišnu i filmsku KARIJERU - ĆIRKO, DONESI MI VISKI SA LEDOM

Podeli vest

Milan Lane Gutović rođen je 11. avgust 1946. godine u beogradskom naselju Umka, a preminuo je danas na Vojnomedicinskoj akademiji.

Ovaj srpski glumac koji se proslavio ulogom Srećka Šojića u filmskom serijalu „Tesna koža“ i seriji „Bela lađa".

Privatni život

Lanetovi roditelji su bili prosvetni radnici. Ima stariju sestru Bojanu za koju kaže da je i dalje prema njemu zaštitnički nastrojena. Želeo je da upiše Prirodno matematički fakultet, ali se oprobao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju gde je odmah primljen. Njegovi profesori su bili: Minja Dedić, Milenko Maričić i drugi. Bio je u braku iz kog ima ćerku Milicu.

Ona je krenula očevim putem, a osim glumom, bavi se i baletom. Krajem 2016. godine Milica se porodila pa je glumac postao deda. Više od deceniju je bio u vanbračnoj vezi sa Biljanom Knežević, balerinom Pozorišta na Terazijama. Sa njom ima sinove Janka i Spasoja. Lane se petnaest godina bavio proizvodnjom predmeta od gume.

Hteo je da otvori pozorišni kabare, ali to nije uradio jer nije imao materijalnu podršku. Odbio je veliki broj projekata jer nije želeo da sarađuje sa kolegama koje mu se ne dopadaju. Njegov otac je bio istoričar i naučio ga je da analizira vreme u kome živi. Za sebe je govorio da privatno nije zabavan kao na sceni i da voli da ćuti. Ne daje olako savete i uživa u samoći. Mnogi su zbog toga smatrali da je arogantan. Želeo je da se bavi zanimanjem u kome neće imati mnogo kontakta sa ljudima, ali odlučio se za glumu u kojoj je on neizbežan.

Foto: printscreen

Preminuo Lane Gutović

Nikada nije bio član nijedne političke stranke. Bio je nosilac liste DSS-a na opštini Voždovac, ali nakon dobijanja vlasti, nije se politički angažovao. Smatra da u srpskoj politici ima mnogo Šojića koji izgovaraju sličan tekst i duhovno na njega podsećaju. Lane je bio predsednik Udruženja umetnika i predložio je da nacionalne penzije budu 1.000 evra, ali njihov iznos se prepolovio. Glumac voli životinje, a jedno vreme je u svom dvorištu gajio patke, koze i kokoške. Njegov omiljeni komičar je bio Miloš Žutić. U slobodno vreme je gledao emisije čija je tema priroda, istorija i kriminal u Rusiji. Rado je odlazio na pecanje i u kafane u kojima svira tiha muzika. 2016. godine je dobio mural sa svojim likom koji je uradio umetnik Andreja Josifovski.

Karijera Pozorište

1967. godine je započeo pozorišnu karijeru i postao je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Bio je član grupe Bojanove bebe koju je okupio reditelj Bojan Stupica. Pored Laneta, u toj grupi su bili: Svetlana Bojković, Josif Tatić, Ivan Bekjarev i drugi. Više od tri decenije, Milan je igrao predstavu „Obično veče“ sa kojom je proputovao ceo svet. Ova predstava je prva koja je na srpskom jeziku igrana na Brodveju. Od 2006. godine je član Narodnog pozorišta u Beogradu. 2012. godine je otišao u penziju kao prvak ovog pozorišta.

Glumio je u predstavama: – „Smrt Uroša V“ – Nikola; – „Protekcija“ – Svetislav; – „Kad su cvetale tikve“ – Draganče; – „Omer i Merima“ – Omer; – „Spaseni“ – Fred; – „Buba u uhu“ – Kamij; – „Pučina“ – Vladimir Nedeljković; – „Otelo“ – Jago; – „Kolubarska bitka“ – Pukovnik Smiljanić; – „Putujuće pozorište Šopalović“ – Filip Trnavac; – „Rodoljupci“ – Smrdić; – „Oluja“ – Stefano; – „Ruženje naroda u dva dela“ – Uča; – „Valjevska bolnica“ – Major Gavrilo Stanković; – „Narodni poslanik“ – Sekulić; – „Lažni car Šćepan Mali“ – Dolgorukov; – „Gospođa ministarka“ – Teča Panta; – „Dogodine u isto vreme“; – „Gagarinov put“; – „Ko se boji Virdžinije Vulf“; – „Večera budala“; – „Maestro“; – „Ne šetaj se gola“; – „Večera budala“; – „Vesele žene vindzorske“ – Vitez Džon Falstaf; – „Laža i paralaža“ – Aleksa; – „Zlatno tele“ – Ostap Bender; – „Nesporazum“ – Starac. Uloge u ovim ostvarenjima su mu donele Sterijinu nagradu, nagradu „Zoran Radmilović“, „Raša Plaović“, „Ćuran“, itd.

Foto: printscreen

Lane Gutović

Film

1968. godine je debitovao u filmu „Bekstva“ u kome je tumačio ulogu jugoslovenskog narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija. Nakon toga je uglavnom imao sporedne i epizodne uloge sve do 1979. godine kada mu je dodeljena glavna uloga u filmu „Drugarčine“. Bio je Džinga, mladi partizan čije je školovanje prekinuto zbog rata. Srećko Šojić 1981. godine Lane je prvi put glumio Srećka Šojića u filmu „Laf u srcu“. Pošto se ovaj lik dopao publici, scenaristi su rešili da mu posvete film pod nazivom „Tesna koža“. On je odlično prihvaćen i postao je jedan od najgledanijih srpskih filmova. Milan Gutović je došao na ideju da Šojić priča dijalektom južne Srbije.

Inspiracija mu je bio zidar Toma koji je radio u školi koju je pohađao. Šojić je provincijalac koji je spreman na sve da bi došao do novca i položaja. U razgovoru koristi samo dva padeža i nepravilno se izražava. Ima brkove, spojene obrve, a smešnom izgledu doprinose drečava odela koja se ne slažu sa kravatom i košuljom. Poslove ugovara u kafanama gde nastupaju atraktivne pevačice, a njegove račune plaća preduzeće. Od kriminalaca uzima novac koji proćerda zbog čega mu prete batinama. Prvi deo je snimljen 1982. godine, a nastavci su prikazani 1987., 1988. i 1991. godine. Lane je u drugom delu sa grupom Rokeri s Moravu otpevao pesmu „Tango Šojić“. Od 2006. do 2011. godine je emitovana serija „Bela lađa“ koja predstavlja indirektni nastavak serijala „Tesna koža“.

Šojić je sada predsednik Stranke zdravog razuma. Nastavlja po starom i ulazi u sumnjive poslove sa mafijašem Ozrenom Soldatovićem. Milan Gutović je učestvovao u snimanju pet ciklusa nakon čega je napustio seriju. To je uradio jer nije bio zadovoljan honorarom. Objavljeno je da je po epizodi zarađivao 2.000 evra, a tražio je 7.000 evra na šta RTS i „Košutnjak film“ nisu pristali pa je glumac raskinuo ugovor sa njima. 2013. godine Lane je počeo da snima peti nastavak filma čiji je naziv trebao da bude „Besna koža“. Projekat je prekinut zbog smrti Nikole Simića i nedostatka materijalnih sredstava. Neki od najzanimljivijih Šojićevih izjava su: – „Alo! Šojić na aparatu!“ – „Polako s plaćanje.“ – „Mućkao sam, jesam, ali ja nisam mućkao kao što ovi mućkaju. Ja sam mućkao u skladu sa propisima.“ – „Lepa Brena za četiri osobe.“ – „Đjole, da nije holesterol, crni Đole?“ – „Ja sam iznenađen i uvređen!“ – „Ćirko, donesi mi viskić sa hledom!“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!
Društvo

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!

Nakon najtoplije zime u istoriji, moguće je da je pred nama zbog klimatskih promena, koje su povećale temperature u svetu za 1 stepen, a u Srbiji čak za 2, jer se naša zemlja brže zagreva, i jedno od najtoplijih proleća, a bogami i leta. Tek što je ovo godišnje doba stiglo, meteorolozi su upalili i prve meteoalarme zbog vrućine koja sledi narednih dana.

28.03.2024

14:50

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Rusima prekipelo! Ovo će brutalno kazniti! Erdogana čekaju teška vremena: Najavljena velika promena u odnosima Turske i Rusije!
NIJE MU OVO TREBALO

Rusima prekipelo! Ovo će brutalno kazniti! Erdogana čekaju teška vremena: Najavljena velika promena u odnosima Turske i Rusije!

Turska već dugo pokušava da pregovara o miru u Ukrajini, ali u stvarnosti je saučesnik terorizma, tvrdi ruska Pravda. Teroristički napad na Krokus će zauvek promeniti ruske pristupe Ankari, navodi list i dodaje da je "Turska je sedište ukrajinske Glavne obaveštajne uprave za pripremu terorističkog fronta u Ruskoj Federaciji".

28.03.2024

12:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija