• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/rts/tanjug

20.11.2021

14:33

Ovo je poslednja pesma Merime Njegomir: Objavljena je samo dan pre njene smrti, a po jednom detalju je veoma specifična

Novak Djurović

Estrada

Ovo je poslednja pesma Merime Njegomir: Objavljena je samo dan pre njene smrti, a po jednom detalju je veoma specifična

Podeli vest

Pevačica Merima Njegomir preminula je danas posle borbe sa teškom bolešću. Iza sebe je ostavila brojne hitove koji su joj obeležili karijeru, a njena poslednja pesma predstavljena je samo dan pre pevačicine smrti.

Reč je o duetu "Ljubav traje" koji je Merima snimila sa grupom "Legende".

Snimak dueta, nastao u studiju RTS, objavljen je juče, a autor muzike i teksta pesme je Zoran Dašić Daša.

Baladu izdvaja neverovatno izvođenje Merime Njegomir, koja je mecosopran, a možda i prvi put u karijeri otpevala alt.

Merimu Njegomir je kritika nazivala zlatnim glasom srpske estrade.

Snimila je više od 25 albuma, a osim novokomponovanih pesama pevala je i tradicionalne narodne pesme, starogradske pesme i romanse.

Snimila je veliki broj pesama za arhivu Radio Beograda, kao i više od 30 nosača zvuka.


Otpevala je neke od bezvremenskih hitova kao što su "Ivanova korita", "Ruzmarin", "Što je lepo kad se neko voli", "Ali pamtim još", "Opilo nas vino", "Kad zaškripi kapija", "Bol bolujem", "Zelene su oči tvoje", "Da nije ljubavi tvoje", i mnoge druge.

Njegomir je dobitnica velikog broja priznanja, medu kojima su: Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi (jedina od pevaca narodne muzike), Zlatna znacka Kulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao i preko dvadeset nagrada na brojnim muzickim festivalima.

Prva je od pevača narodne muzike održala koncert na Kolarcu.

Foto: printscreen

Merima NJegomir biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana



Kao urednica narodne redakcije Muzicke produkcije RTS-a, bila je posvećena projektima vezanim za snimanje, cuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije, navodi se na sajtu javnog servisa.

Dobitnica je nacionalne penzije Republike Srbije.

Ljubav i talenat ka pevanju Merima je nasledila od majke koja je imala izuzetno lep glas i sluh za muziku.

Odrasla je u porodici koja je cenila tradicionalne vrednosti, majka joj je poreklom iz Bosne, a otac iz Makedonije. Ima brata i sestru. Kada je bila u pubertetu, sa četrnaest godina, njeni roditelji su se razveli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija