• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf/Informer/D. I.

04.02.2022

15:41

PREMINUO POZNATI MUZIČAR! Frontmen popularnog benda jutros umro!

pexels.com

Estrada

PREMINUO POZNATI MUZIČAR! Frontmen popularnog benda jutros umro!

Podeli vest

Dobitnik Ježeve nagrade preminuo je jutros

Marko Brecelj, poznati kantautor preminuo je u 71. godini prenosi Radio Koper. U svojoj pedesetogodišnjoj karijeri, nezavisni umetnik je uvek pokazivao svoje pravo.

Foto: Youtube printscreeen

Marko Brecelj

Brecelj je bio prisutan na umetničkoj sceni skoro 50 godina, a za to vreme je objavio solo album Coctail, na kojem je sarađivao sa legendarnim Bojanom Adamičem, i tri ploče sa rok grupom Buldožer, u kojoj je radio kao tekstopisac i frontmen. Napisao je i muziku za film Živi bili pa vidi i za njega dobio Zlatnu arenu u Puli. 1991. godine preuzima upravljanje Omladinskim kulturno-društvenim i multimedijalnim centrom u Kopru i osniva Udruženje prijatelja umerenog napretka.

Jedna od njegovih najpoznatijih kompozicija je Alojz valček, koju je posvetio profesoru matematičke fizike Alojzu Kodretu, nakon neuspešnog studija geologije, a kasnije i tehničke fizike, piše na Vikipediji.

Muzičku karijeru započeo je kao violinista u kvartetu Tri crna i u ljubljanskom triju Krik, ali je kasnije odustao od sviranja violine. Pažnju šire javnosti na sebe kao kantautor i šansonjer prvi je skrenuo nastupom na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine, gde je dobio i nagradu stručnog žirija. Iste godine, u saradnji sa aranžerom Bojanom Adamičem, izdaje album Koktel.

Plaketa je nagrađena nagradom „Sedam sekretara SKOJ-a”. Na albumu je bila i pesma Hiškar Rogač koju je snimio sa nekim članovima grupe Sedam svetlosnih godina. Sa njima je osnovao rok bend Buldožer, gde je radio kao tekstopisac i pevač, a jedan od vrhunaca grupe bio je album Pljuni istini u oči. Kao deo ove svejugoslovenske atrakcije, Brecelj je postao jedan od najistaknutijih frontmena, vokala i autora na jugoslovenskoj rok sceni kasnih 1970-ih. U grupi je ostao do 1979. godine i sa njom snimio dve LP ploče i muziku za film Živi bili pa vidjeli, koji je takođe objavljen u vidu mini LP-a, i osvojio Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

Kandidovao se za gradonačelnika Kopra na svim izborima

Posle 1981. vodio je Omladinski, kulturni, društveni i multimedijalni centar (MKSMC Koper) u Kopru, Udruženje prijatelja umerenog progresa i Bagremovu stranku. Kandidovao se za gradonačelnika Kopra na svim izborima i, nakon izbora Borisa Popovića, svakog dana svog mandata izvodio je pred opštinom monumentalni performans Klečeći. Bio je odbornik u Gradskom veću Kopra (2003-2007). Izveo je niz „meko-terorističkih” akcija; jedan od njih je vatentat, kada duvaljkom duvate parče vate na protivnika. U svom dugom stvaralačkom životu promenio je nekoliko identiteta i pojavio se u slovenačkoj javnosti u raznim personifikacijama, navodi Vikipedija.

Zatim je napustio bend i vratio se pisanju pesama i napravio neke pesme koje su postale hitovi u alternativnim muzičkim krugovima (npr. Parada, Radojka, Seki disco hit, itd.).

On i njegov pesnik Ivan Volarič-Feo spojili su svoje stvaralaštvo u Duu Zlatni zubi.

Godine 1983. i 1984. vodio je bend Marjan's Strange Rabbit. Godine 1986. ponovo izdaje album kantautora Desant na rt Dobre nade, a krajem 80-ih udružuje snage sa saksofonistom Primožem Šmitom i basistom Alešom Joštom u projektu Public Ekercise. Kao gost sarađivao je sa raznim muzičkim grupama (SRP, Strelnikoff, itd.). Njegovo delo karakteriše ironija i kritika malograđanskog društva


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija